Акция “Зима” 2019 за поредна година ще опита да засили вниманието на шофьорите към собствената им сигурност и тази на останалите участници в движението.  Тя ще се проведе в периода 1-30 ноември като в рамките на този период ще се проведат 3 кампании, насочени към поведението на водачите и това на пешеходците, изправността на пътните превозни средства и толеранстността по пътищата.

Участниците в Пресконференцията призоваха водачите на превозни средства да спазват необходимата дистанция по време на движение, тъй като времето за реакция комбинирано с по-дългия спирачен път води до по-голяма опасност за попадане в пътен инцидент.

Обърнато беше внимание на водачите, че разсейването е една от основните причини за настъпване на ПТП. Водачите се разсейват по различни причини, но една от най-често срещаните е използването на мобилен телефон.

Акция “Зима” е опита на институциите да покаже на обществото как няколко наглед незначителни технически неизправности на автомобила могат да имат негативни последици. Изправността на фаровете, чистачките и гумите на автомобила са от огромно значение през зимния сезон и именно тези елементи ще бъдат проверявани от контролните органи.

“Всички участници в движението да пазят живота и семейството си на пътя, да бъдат отговорни и съобразителни както с останалите участници в движението, така и със зимната пътна обстановка”, това призова председателят на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. “И нека не забравяме, че на пътя животът е винаги с предимство!” добави тя.

Допълнителна полезна информация за изискванията и препоръките към водачите през зимния сезон можене да видите на страницата на отдел “Пътна полиция” при Главна дирекция “Национална полиция”.

На пресконференцията присъстваха Звезделин Колев, началник на отдел “Пътна полиция” при ГДНП, Иван Досев, член на УС на Агенция “Пътна инфраструктура”, Надежда Тодоровска, представител на Българския червен кръст, Бойко Рановски, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, Малина Крумова, председател на ДА “Безопасност на движението по пътищата” и инж.Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти.