Когато осъзнаеш какво си направил ще бъде късно да съжаляваш.
Не карай пил. Стигни жив.

 

Алкохол – няма безопасно количество, когато сме зад волана

Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са свързани с употребата на алкохол.

Въпреки положителната тенденция през последните 10 години, употребата на алкохол продължава да е едно от допусканите нарушения от водачите в България, което в редица случаи води до фатални последици. 

Употребата на алкохол увеличава в пъти вероятността от настъпване ПТП, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите. Алкохолът влияе и на други аспекти от поведението на водача, като например поставяне на колан, използване на каска и избор на скорост.

Колко питиета е безопасно да изпия, когато съм с колата?
Един мит обитава общественото пространство в България – твърдението, че е „безопасно да изпия една бира или чаша вино, когато съм с колата“. Това, обаче е категорично погрешно. Няма безопасно количество алкохол, когато сме зад волана. Законът предвижда толеранс до 0,5 на хиляда, но най-добрият съвет е, когато Ви предстои да шофирате, да забравите за алкохола, защото редица фактори имат значение за неговото отражение върху преценката ни: дали сме уморени, гладни, каква е температурата около нас и общото ни здравословно състояние. Трябва да се има предвид и че различният вид алкохол се усвоява по различен начин от всеки организъм. Вашите шофьорски умения ще бъдат намалени, дори ако се чувствате напълно нормално.

Това, че е възможно след няколко питиета да се чувствате трезви и можете да поддържате нормален разговор с приятелите си, не означава, че можете да шофирате безопасно.

Много водачи смятат, че са в безопасност когато шофират със съдържание на алкохол в кръвта, което е под законовата граница. Те, обаче, не са прави: не е нужно да си пиян, за да бъдеш опасен на пътя. Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства едновременно с количеството на алкохол в кръвта. Тъй като алкохолът пречи на съзнанието да функционира пълноценно, дори едно питие може да повлияе на способностите за шофиране и правилната преценка на ситуацията. Замислете се: дори 2 секунди забава в реакцията може да е разликата дали ще спрете навреме пред внезапно изкачило на пътя дете или не.

Алкохол – няма безопасно количество, когато сме зад волана

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране

 

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда

Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

 

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда

Зрението е засегнато, което води до затруднена ориентация в динамичната пътна обстановка, до грешна преценка на разстоянията, включително при наближаване на завой, забавена реакция. Водачът е склонен да кара твърдо бързо. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

 

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда

Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрителното възприемане е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

Алкохол – няма безопасно количество, когато сме зад волана

Никой човек не е твърде опитен, твърде възрастен или твърде умен, за да избегне ефектите на алкохола, когато зад волана.

 

Защо алкохолът има такъв ефект?
Алкохолът въздейства като депресант на централната нервна система, като засяга всички органи и системи на тялото. Влияе на мозъка, правейки го по-бавен и по-малко способен да се концентрира, и неспособен да определя адекватно заобикалящата го среда.

 

Колко скоро започва ефектът на алкохола?
След като влезе в кръвта Ви, отнема само 10 минути, докато алкохолът започне да влияе върху поведението Ви.

 

Какво може да помогне за намаляване на концентрацията на алкохол в кръвта ми?
Единственото лекарство срещу алкохола е времето, което позволява на тялото ви да го разгради. Черният дроб разгражда приблизително едно стандартно питие на час, но това не означава, че за 4 напитки ще са нужни 4 часа, защото всяко следващо питие въздейства върху организма с натрупване. Стресът и физическата умора, съчетани с употребата на алкохол, също водят до по-бързо опиянение и забавени реакции. Всеки организъм, разбира се, е различен, а по-голямото количество приет алкохол означава и повече време за преработването му. В много случаи, при приемане на голямо количество алкохол, дори на следващата сутрин, може да имате съдържание в кръвта над допустимите норми.

 

Мит: Мога да изтрезнея по-бързо с физически упражнения и други хитрини.
Реалност: Физически упражнения, пиене на кафе, вземане на студен душ, повръщане, свеж въздух, храна и други неща могат да ви накарат да се чувствате по-бодри, но няма да намалят концентрацията на алкохол в кръвта Ви. Единственото лекарство за изтрезняване е времето!

 

Мит: Законът разрешава да изпия една бира, когато съм с колата.
Реалност: Алкохолът е несъвместим с шофирането. Законът предвижда толеранс от 0,5 на хиляда, но, ако искате да бъдете отговорни към себе си и останалите участници в движението не се опитвайте да изчислите на какво количество алкохол съответства това, а просто не пийте, когато Ви предстои да шофирате.

 

Алкохол – няма безопасно количество, когато сме зад волана

Знаете ли, че…
Шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие във фатален сблъсък на пътя, отколкото трезвен шофьор.
 
Алкохолът води до повишаване на скоростта: статистиката показва, че скоростта на шофьор с над 0,5 промила в кръвта при причиняване на катастрофа е 2,7 пъти по-голяма от тази при трезвите шофьори.

Как влияе алкохолът на състоянието ни:

  • Забавя възприятията Ви, така че да не можете да реагирате на ситуации, да вземате решения или да реагирате бързо.
  • Намалява способността Ви да преценявате колко бързо се движите и разстоянието от други коли, хора или предмети.
  • Дава Ви фалшиво чувство на увереност – може да поемате по-големи рискове, мислейки, че шофирането Ви е по-добро, отколкото в действителност е.
  • По-трудно е да правите няколко неща едновременно – докато се концентрирате върху управлението, можете да пропуснете да видите важни елементи от околната среда, да виждате светофари, други превозни средства или пешеходци.
  • Прави Ви сънлив – можете да заспите зад волана.

Санкции

Шофирането, със съдържание на алкохол в кръвта от над 1,2 промила не е административно нарушение, а престъпление. С други думи – не само ще получите глоба, но и ще бъдете подведен под наказателна отговорност.

 

Принудителни административни мерки и административнонаказателна отговорност по Закона за движение по пътищата

                            Деяние

                         Наказание

Управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 0,8 на хиляда включително.

- Лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца;
- Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик;
- Глоба 500 лв.

Управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.

- Лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца;
- Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик;
- Глоба 1 000 лв.

При повторно нарушение на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта

- Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 3 години;
- Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик;
- Глоба от 1 000 до 2 000 лв.

При отказ от извършване на проверка за установяване на употреба на алкохол в кръвта.

- Лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години;
- Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик;
- Глоба 2 000 лв.

 

Предвидени наказания по Наказателния кодекс

                             Деяние

                              Наказание

Управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред.
Лишаване от свобода от 1 до 3 години и  глоба от 200 до 1 000 лева.
Управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за предходното деяние.
Лишаване от свобода от 1 до 5 години и  глоба от 500 до 1 500 лева.
Ако в пияно състояние при управление на моторно превозно средство се допусне причиняване на тежка или средна телесна повреда. 

Лишаване от свобода от 1 до 6 години, а при особено тежки случаи от 2 до 10 години.

Ако в пияно състояние при управление на моторно превозно средство се допусне причиняване на смърт, както и на смърт на едно или повече лица и телесна повреда на едно или повече лица.
Лишаване от свобода от 3 до 15 години, а при особено тежки случаи от 5 до 20 години. 

 

#останитрезвен #останижив #някойтеобича

Алкохол – няма безопасно количество, когато сме зад волана