България вече е част от мрежата на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC). Това става след като Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ бе приета за пълноправен член на авторитетната международна организация. Тя обединява редица институции, организации и университети в областта на пътната безопасност.

Страната ни получава достъп до базата данни на организацията, включваща някои от най-добре работещите модели за безопасност на движението по пътищата в Европа. Ще можем да ползваме експертиза и ноу-хау по редица казуси на пътната безопасност, а експерти на Съвета могат да оказват методическа помощ при подготовка на стратегии и анализи за нуждите на българските институции. Мрежата на ETSC предлага и достъп до знания, свързани с технологични иновации, насочени към повече безопасност в транспорта.

Сред членовете на Съвета са Институтът за транспортни изследвания към университета в Лийдс, Университетът в Бирмингам, Австрийският институт на технологиите, Белгийският институт по пътна безопасност (VIAS Institute), Чешкият център за изследвания в транспорта, Швейцарският институт за превенция на инцидентите, институции и организации по пътна безопасност от Австрия, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Холандия, Норвегия, Словения и др.