България може да бъде една от първите страни-членки, в които ще бъдат транспонирани разпоредбите на европейската директива, с която се разширява обхвата на одитите по пътна безопасност – не само към магистралите както е сега, но и към пътищата I, II и III клас. Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на „XII Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие: България и Балканите- свързаност“, която се провежда в Несебър.

„Около 60% от пътните инциденти с тежки последствия в България се случват вътре във населените места. Затова искам да използвам и тази възможност да се обърна към представителите на общините и да ги насърчим и те да прилагат одитите по пътна безопасност за градската мрежа“, каза още тя. По думите ѝ иновациите в пътната безопасност могат в най-голяма степен да помогнат за постигането на резултати в посока дългосрочната ни цел – 0 жертви на пътя. „А за да ги използваме, най-важно е да ги познаваме. Затова се надявам по-голямо внимание да бъде отделено и на тях в рамките на днешното събитие“, подчерта председателят на държавната агенция.

Тя акцентира на важността от повече координация в работата на бизнеса, науката, професионалните колегии и институциите за ускоряване на работата за повишаване на пътната безопасност и подчерта, че добрият път е безопасният, който пази човека дори и когато, той неизбежно греши.

В днешното събитие участие взеха Андреас Бейкос, управляващ офиса на Европейската инвестиционна банка в България, Иван Табаков, представител на Агенция „Пътна инфраструктура“, Лиу Дзиенфън, управител на българския офис на China Communications Construction Company Ltd, а също така и множество други представители на бизнеса и научните среди.