В някои държави на 20 септември се отбелязва Денят на детето, в други – Денят на осведомеността за застраховането. Осем държави от Централна и Източна Европа избраха тази дата, за да стартират обща инициатива, насочена към безопасността на децата на пътя.

В нея се включват представители на държавни органи, застрахователната индустрия, организациите за безопасност на движението по пътищата и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициатиовата преминава под мотото „Заедно за безопасността на децата на пътя“.

Във всяка държава се планира провеждането разнообразни видове активности, които варират от обучения под формата на игра и театър до онлайн викторини и кампании в социалните мрежи. Целта е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Участници в инициативата от българска страна са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (БАБДП), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционният фонд (ГФ). Планират се редица атрактивни активности, посветени на инициативата и целящи да поставят във фокуса на общественото внимание темата за безопасността на децата на пътя.

  • От 20 септември стартира онлайн тест-игра „Без грешки на пътя“, достъпен чрез сайта на АБЗ. Освен да проверят и обогатят познанията си за правилата за безопасност на движение на пътя, деца и възрастни, училища и други образователни институции ще могат да участват в томбола с награди. За целта участниците ще трябва да открият „грешките“ в 10 ситуации на пътя, представени в теста.
  • С информационна кампания в социалните мрежи организаторите ще се обърнат и към родителите, водачите и цялото общество с призив за повече внимание на пътя, за да опазим най-ценното за всички нас – нашите деца.
  • Сред планираните дейности е и създаването и поставянето на сцена на детска пиеса, посветена на пътната безопасност.