Велико Търново е сред областите с най-добри резултати по отношение на превенцията на детския травматизъм и увеличаване на знанията на учениците по безопасност на движението на пътищата. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, в което участие взеха председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на града Даниел Панов, представители на отговорните институции, местната власт и неправителствения сектор.

В рамките на заседанието бяха отчетени превантивните мерки за повишаване на безопасността преди първия учебен ден. Позитивен факт, който се докладва по отношение на пътния травматизъм на територията на областта е, че през 2019 г. няма нито едно загинало дете на пътя. Последователни усилия през последните години са насочени имено към повишаване на знанията на децата и учениците по безопасност на движението по пътищата. В с. Балван, което е на територията на областта, е обособен кабинет по пътна безопасност и полигон, на който децата учат основните правила за движение. Организират се и летни училища изцяло насочени към безопасността на движението.

В национален план все още по-голям процент от пътнотранспортните произшествия се случват в населените места. „Следва да поздравим Община Велико Търново, защото в града през последните години бяха предприети редица действия за подобряване на инфраструктурата, като пътната безопасност е бил важен елемент от всички тях“, акцентира Малина Крумова. Тя допълни, че на територията на областния център съвместно с ДАБДП е реализирана и кампания за превенция срещу употребата на мобилни телефони докато се шофира.

Велико Търново е сред областите с най-интензивен трафик в страната като в последните месеци в пъти е завишен контрола осъществен от Пътна полиция. Само за първите 8 месеца на 2019 г. са съставени над 50 хил. акта и фишове за установени нарушения по Закона за движени по пътищата.