Враца получи наградата за пътна безопасност в рамките на конкурса „Най-добър град за живеене“, организиран от Дарик радио. Отличието бе връчено от председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова на кмета на общината Калин Каменов в ефира на предаването „Годината на Дарик радио“.

През тази година ДАБДП подпомогна Дарик за събирането на информацията за определяне на първото място в категорията. „Анализирахме не само данните за пътния травматизъм през първите 10 м. на годината, но и предприетите мерки и възприетия подход за управление на пътната безопасност във всички областни градове“, обясни Малина Крумова. По думите ѝ няколко общини трябва да бъдат споменати като добри примери. Ямбол, който бе миналогодишният носител на наградата, продължава да отчита добри резултати, като за първите 10 м. на негова територия са настъпили едва 5 тежки пътнотранспортни произшествия. Бургас е сред общините, които трябва да бъдат давани за пример, когато става дума за осигуряване на алтернативни начини за придвижване в градски условия и безконфликтно пешеходно преминаване през основни пътни артерии. Местната власт е и сред най-активните по отношение информационни кампания и много активно комуникира темата за пътната безопасност сред обществото. Русе е сред общините, в които през изминалата година са изградени най-много площадки за обучение по безопасност на движението – цели 11.

През анализирания период (януари – октомври) на територията на Община Враца няма загинал при ПТП, стана ясно по време на интервюто. „Заедно с това общината предприема редица мерки и внедрява иновации за постигане на все по-ниски нива на пътния травматизъм“, каза Малина Крумова. Пред всички училища и на отделни улици в общината са монтирани светодиодни пътни знаци със соларно захранване; в участъка от път Е-79, който преминава през територията на общината, е монтирана радарна система, показваща моментната скорост на преминаващите МПС; предприети са мерки за успокояване на скоростта в централната градска част и в жилищните райони, в това число с шумяща маркировка и изкуствени гумени ограничители на скоростта и др.

Кметът Калин Каменов благодари за отличието и допълни, че Враца разполага с една от най-развитите системи за видеоноблюдение. На практика всяко натоварено кръстовище има монтирани камери, следим и недопускаме навлизането на тежкотоварния трафик в централната градска част, допълнително сигнализирахме пешеходните пътеки, посочи градоначалникът. Той подчерта, че тази награда е постигната от гражданите на Враца, които дават своя принос спазвайки правилата за движение.

Традиционно всеки гост на предаването трябва да посочи дума, с която характеризира отминаващата година и друга, която обобщава очакванията за новата. „Думата на 2020 г. за мен е „дистанция“, каза Малина Крумова и обясни, че отминаващата година ни е научила, че понякога дистанцията може да спаси живот. „Това е вярно обаче не само за пандемията, но и когато сме на пътя. Именно дистанцията може да ни даде времето да спрем и да избегнем фатален инцидент“, подчерта председателят на ДАБДП. За дума на 2021 г. тя посочи „превенция“ – както в работата на институциите за недопускане на пътнотранспортни произшествия, така и за справяне с Ковид 19.