Засилен контрол на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол, подобряване на видеонаблюдението за контрол на трафика в градски условия и промени в организацията на движението на пътища в областта. Това са част от мерките набелязани по време на извънредното заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата във Варна. Съвещанието бе свикано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) поради ръста на жертвите от пътни инциденти в региона през първите 6 месеца на годината.

„В Област Варна се регистрира почти двойно увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 г.“, съобщи Малина Крумова, председател на ДАБДП по време на заседанието. За първото полугодие на 2018 г. те са били 14, докато за същия период на 2019 г. жертвите на пътни инциденти са 24. Увеличава се и броят на пътнотранспортните произшествия и ранените при тях. „Много притеснителна е тенденцията, затова трябва да предприемем мерки сега и веднага“, подчерта тя и допълни, че спешното заседание е организирано съвместно с областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних и ОДМВР Варна.

По време на заседанието бе анализирана ситуацията и бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за намаляване на пътния травматизъм. Пътна полиция ще съсредоточи усилия в две основни направления – контрол на скоростта и шофиране след употреба за алкохол. За тези 6 месеца органите на реда са регистрирали над 23 хил. нарушения, а близо половината от тях (над 10 хил.) са били за превишена скорост. Проблем остава и употребата на алкохол – от началото на годината са заловени 86 водача да шофират с над позволеното съдържание на алкохол в кръвта. ОДМВР Варна вече е създала организация за засилване на контрола на пътя и със създаване на смесени екипи между пътни и специализирани полицаи. Мярка, която вече дава резултати и която ще бъде продължена поне до края на активния летен сезон.

„Друга негативна тенденция е големият брой инциденти в населените места. Това е проблем, по който ще продължим да работим с общините. Тук се надявам, че тази проактивност, която има Варна ще бъде продължена и от другите общини в региона“, каза Малина Крумова. До 3 месеца Варна ще има функционираща система за видеонаблюдение и контрол на пътния трафик, съобщи кметът Иван Портних. По думите му това е система изградена преди години, за която е имало спорове за собствеността с частната компания-изпълнител. Сега всички проблеми са преодолени и вече се прави техническо обследване, за да може във възможно най-кратки срокове тя да бъде интегрирана в цялостната система на видеонаблюдение на града. Очаква се тя не само да изиграе превантивна роля по отношение на движението по пътищата в града, но и при разследване на престъпления, тъй като има възможност да разпознава регистрационни номера на превозни средства и лица на хора.

„Видео наблюдението може да даде много ценна информация за организацията на трафика, проблемите, най-честите нарушения и причините за инциденти в населеното място. Трябва да се научим, че ролята на камерите не е само контролна – те трябва и могат да бъдат използвани за превенция, но добитата информация трябва да бъде системно преглеждана и анализирана“, допълни Малина Крумова.

Спешна промяна в организацията на движението на няколко конфликтни точки в региона ще предприеме Областното пътно управление на АПИ. Шумна маркировка ще бъде положена на пътищата Варна – Добрич (при 9 км) и Варна – Оброчище (на 7 км). Кръгово движение ще бъде изградено и на т.нар. Долна Трака, а до неговото обособяване на място постоянно патрулира полицейски екип, за да не се допускат инциденти. В ход е подмяна на маркировка, пътна сигнализация и изчистване на растителност до пътните платна в областта.

Малина Крумова подчерта, че са обсъдени и набор от средносрочни мерки, за които е нужно да се проведе и допълнително обсъждане. Община Варна продължава да свиква всяка седмица общинската комисия по безопасност на движението като ще продължат работа за подобряване на сигнализацията на пешеходните пътеки.

През първите 6 месеца на годината в Област Варна са станали 330 пътни инциденти. При тях са загинали 24 души и са ранени 437 души. Голям брой инциденти са се случили в градски условия – 230, а загиналите пешеходци са 5-ма. Сред най-вероятните причини за възникването на инцидентите МВР определя несъобразената скорост и отнемането на предимство, като следствие на тези нарушения са възникнали 52% от всички тежки ПТП.