Интелигентни системи подпомагащи водачите на превозни средства, които не само могат да предупредят за опасност от инцидент на пътя, но и да предприемат действия за избягването им бяха представени днес във Варна. На събитието присъства заместник-председателят на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител на Варна Стоян Пасев, заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова и др.

В ход е интегрирането на системата в града, като се изгражда база данни, която ще дава информация в реално време на водачите, къде са натоварените участъци и какви рискови ситуации могат да очакват докато шофират. Към момента системата може да разпознава автомобили, велосипедисти и пешеходци; да предупреждава водача за евентуални опасности, както и да разпознава пътна маркировка, безопасно разстояние на следване и знаци за ограничение на скоростта. Очакванията са след надграждането ѝ с необходимата информация за град Варна тя да дава много повече възможности на потребителите. Анализират се и различни механизми за насърчаване повече физически и юридически лица да я ползват в бъдеще.

„Безспорно трябва да използваме повече технологии и интелигентни решения – това не само може да облекчи трафика, но и да намали в пъти броя на загиналите и ранените на пътя“, подчерта Анжелина Тотева. Тя се ангажира държавната агенцията да следи отблизо процеса по интеграция на проекта във Варна и да се проучат резултатите от нейното използване свързани с безопасността на пътя.