Заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева участва в откриването и в церемонията по награждаване на победителите в 27-я Национален конкурс “Пътен полицай на годината – 2019”. Официален старт на събитието даде министърът на вътрешните работи Младен Маринов, а сред официалните гости бяха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и др.

Едно от най-хубавите неща в идеята на провеждането на тази надпревара е, че повече хора могат да видят колко аспекти има в работата на пътния полицай, за които често не си даваме сметка. Колко много трябва да можеш и знаеш, за да си наистина подготвен – не просто да познаваш закона, но да можеш да окажеш първа помощ, да реагираш бързо, адекватно и професионално в критична ситуация и да взимаш решения за части от секундата. Рядко се замисляме, че тези момчета и момичета са първите, които пристигат на произшествията и последните, които си тръгват. С тези думи се обърна към всички участници в надпреварата Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

През първия ден от надпреварата участниците в конкурса решаваха теоретични тестове, включващи въпроси върху нормативната база, свързана с дейността на полицията. Пътните полицаи имаха и практически състезания по стрелба. През втория, състезанието продължи с дисциплините автомобилизъм и мотоциклетизъм. Отборите имаха и практически изпит по оказване на долекарска помощ на пострадали при пътно-транспортно произшествие. ДАБДП се включва в инициативата и със Зона по пътна безопасност, в която бе акцентирано вниманието към безопасното движение по пътищата на всички жители и гости на Плевен.

Марин Кондов спечели приза Пътен полицай на годината за 2019 г. Представителят на Областната дирекция на МВР в Добрич изпревари в подреждането колегите си от Перник и Ловеч Румен Евтимов и Иван Иванов. В отборното подреждане шампион е тимът от област Добрич, следвани от ОДМВР Шумен и ОДМВР Перник. Заместник-председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева връчи приза на най-добрата в изпитанията при дамите – Деница Господинова от Русе.

Тази година в състезанието „Пътен полицай на годината“ се бориха 64 участници от всички областни дирекции в страната. Те преминаха през пет кръга включващи както решаването на теоретични тестове, така и практически състезания по стрелба, оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП, майсторско управление на автомобил и мотоциклет.