Пътищата не са място за състезания и изпробване на максималните възможности на мотоциклетите.  Не бива да надценявате възможностите си, а е необходимо да изградите правилни навици и да натрупате опит, за да бъдете в безопасност и да се наслаждавате на пътя.

Приемете, че сте невидими за другите шофьори, затова Винаги бъдете нащрек и внимавайте за всички околни превозни средства. Дръжте фаровете си включени през цялото време, пуснете мигач по-рано преди да направите маневра. Карайте далеч от мъртвите зони. Поддържайте безопасно разстояние от автомобила пред вас, за да си осигурите достатъчно време за реакция при необходимост. Преди да изпреварите, направете необходимото, за да ви види водачът на превозното средство пред вас и се уверете, че поведението му няма да ви постави в риск.  

Дъжд, мъгла, жега и други неблагоприятни метеорологични условия могат да повлияят на видимостта и сцеплението с пътя. Може да карате в сухо време и внезапно да завали дъжд. Бързо трябва да се адаптирате, да спрете или да смените стила на каране, защото видимостта ви значително намалява, а пътят става хлъзгав. 

Подходящото облекло е защитата ви в случай на злополука. Винаги носете каска, както и препоръчителното облекло за съответното двуколесно превозно средство. Ръкавици, яке, панталони и ботуши са задължителни за вашата безопасност, когато карате мотоциклет. Ярко оцветеното предпазно оборудване подобрява видимостта ви, като улеснява другите шофьори да ви забележат на пътя. 

Надеждността и безопасността на превозното средство са ключови за всички видове превозни средства. Преди всяко каране трябва да проверявате спирачките, светлините, гумите и течностите. Уверете се, че имате достатъчно гориво за пътуването, проверете какво е нивото на маслото и охлаждащата течност.

Гумите са жизненоважни за безопасността. Налягането на гумите се проверява преди всяко пътуване.

Никога не карайте, когато сте уморени, сънливи или под въздействието на алкохол, наркотични вещества или лекарства, които могат да нарушат вашата преценка или рефлекси. Вие имате силата и отговорността да определите дали ще станете “статистика” или безопасен мотоциклетист. 

Спазвайте правилата и бъдете внимателни! Някой ви чака!