Днес на АМ “Хемус” на територията на бензиностанция “Петрол” на Гара Яна се проведе първото събитие от кампанията “С бистър ум зад волана”. 

Органите на МВР организираха широкообхватна проверка, свързана с нивото на безопасност на автомобилите и състоянието на водачите. В допълнение органите на реда проверяваха и за издадени актове за нарушения към водачите, или моторните превозни средства, които към този момент не са връчени.

Представители на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”  също се включиха в днешното събитие като предоставиха на водачите  възможността да направят експеримент с алкоочила, които симулират различна концентрация на алкохол в кръвта и по този начин да се убедят колко опасно е да се качат зад волана след като са употребили алкохол.

Основната цел на кампанията е превенция и повишаване нивото на информираност за рисковете, на които шофьорите излагат всички участници в движението, ако седнат зад волана употребили алкохол или упойващи вещества. 

В бензиностанциите, членове на “Българската петролна и газова асоциация” са разположени обособени кътове със специален дрегер за самопроверка на нивото на алкохол, а допълнително ще бъдат предоставяни еднократни тестери за алкохол на водачите. Основната идеята на дрегерите и еднократните тестове е свързана със самоконтрола. Проверка, която човек инициира сам и доброволно, за да установи собственото си състояние и да направи преценка дали може да управлява МПС.

В България има около 2.5 милиона активни водачи на леки автомобили, от които съгласно направени проучвания, около 15 600 души във всеки един момент от денонощието, в работен и почивен ден, са готови да седнат зад волана и да управляват МПС с концентрация на алкохол в кръвта над максимално допустимата по закон.