На празничния 22 септември голяма част от центъра на София бе обособена само за пешеходно и велосипедно придвижване. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включи в активностите, които Столична община инициира в рамките на Европейската седмица на мобилността. Съвместно с Пътна полиция бе обособена Зона за пътна безопасност на пешеходния бул. „Ал. Стамболийски“.

Всички гости и жители на града можеха да се запознаят със съвети за повишаване пътната безопасност. За децата бяха организирани игри и открити уроци, които да ги научат на основни правила на безопасност на движението. Всички гости можеха да разгледат отвътре полицейските патрулни автомобили и технически средства за контрол на скоростта. Със специални алкоочила, симулиращи възприятията на човек със съдържание от 1,5 промила алкохол в кръвта, хората можеха да се убедят и колко е трудно човек дори да се движи, когато е употребил сериозно количество алкохол.

В рамките на събитието компаниите предоставящи електрически тротинетки за споделено пътуване отдаваха безвъзмездно превозните средства, за да опитат повече хора този алтернативен и екологичен начин на придвижване. Екипите на Пътна полиция направиха и първо тестово замерване на скорост на електрическите тротинетки. Припомняме, че ДАБДП разработи регламент за тяхното използване, който е публикуван на страницата на агенцията за обществено обсъждане. Съгласно него, максималната скорост на движение с тях не трябва да надвишава 25 км/ч, за тази скорост са софтуерно ограничени и всички електрически тротинетки, които се отдават под наем в столицата.

Европейската седмица на мобилността е ежегодна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия. Тази година проявата е посветена на темата „Безопасно ходене и колоездене“, а мотото е „Върви с нас!“.

текст