ДАБДП се включи в инициативата на студентите от НСА за безопасно шофиране сред младите хора

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включи днес в първото издание на инициативата „Студенти за безопасност на пътя“, организирана от студентите на Национална Спортна Академия „Васил Левски“.

Студенти, преподаватели и институции, отговорни за безопасността на движението по пътищата, обединиха усилия, за да насочат вниманието на младите хора към безопасното шофиране. Те отправиха общо послание към почитателите на високите скорости и екстремното шофиране, че те са подходящи единствено и само за специално обособени писти.

Събитието, което се проведе в НСА, се радва на огромен интерес, а организаторите и партньорите  на инициативата се погрижиха да има адреналин и добро настроение за всички присъстващи. Демонстрации със специализирани състезателни автомобили, дрифт шоу, както и различни симулатори, които дават представа за рисковете при неразумното шофиране, бяха част от днешната програма. Вниманието на всички участници привлече демонстрацията на обезопасяване на автомобил след пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на пострадалите. Участие взеха екип от пожарникари, представители на БЧК, както и екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Представители на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ направиха демонстрации с алкоочила, които симулират съдържание на алкохол в кръвта. Десетките включили се в симулацията споделиха, че вече разбират как алкохолът значително обърква възприятията и отбелязаха, че след като са изпробвали алкоочилата не биха си позволили да шофират, употребили алкохол.

По покана на ДАБДП в днешното събитие все участие и г-жа Румяна Георгиева, автор на книгата „Пътят на промяната“. Книгата е насочена към младото поколение и цели да призове хората да бъдат активни и да не толерират безразсъдното поведение на пътя.

Сред официалните гости на събитието бяха г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, г-н Николай Крушарски – началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР, г-н Лъчезар Близнаков – ръководител на Националния координационен център, старши комисар Веселин Гетов – директор на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, проф. Николай Изов – ректор на НСА.