Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

На 20 ноември 2022 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Инициативата е на ООН, а в нея се включват правителствени и неправителствени организации от целия свят.

 

Тази година фокусът на компанията е поставен върху „Справедливостта“. „Сериозното, справедливо и последователно прилагане на закона е това, което заслужават жертвите на пътнотранспортни произшествия. Важно е да извлечем поуки от грешките и да направим така, че те да не се повтарят никога“, подчертават организаторите на кампанията. Част от мерките, зад които застават и българските институции, са прилагането на закона, задълбочено разследване след всяко настъпило произшествие, с цел да се предотврати неговото повторение, както и планиране и последователно прилагане на действия по превенция.

 

По официални данни всяка година на пътя загиват 1.350 хиляди души, а десетки милиони са ранени следствие на пътни инциденти. Цифрите потвърждават термина, с който СЗО нарича случващото се по световните пътища – „пандемия“. Тя има опустошително въздействие за държави, общности и семейства и само с общи и координирани действия можем да постигаме устойчиви резултати.

 

СЗО планира през новото Десетилетие на действие (2021-2030 г.), Световният ден да има важна роля за популяризиране на последствията от тази пандемия и нуждата от координирани действия, които да помогнат за постигането на целта за намаляване на жертвите по пътищата с 50%.

 

„На днешния ден ще почетем паметта на тези, които вече не са сред нас, и ще продължим да се подкрепяме и да действаме заедно, за да спасяваме човешки животи“, подчертават участниците в кампанията. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва в отбелязването на Деня, който преминава под общия призив: „Без повече жертви на пътя, нека живеем живота си заедно!“

 

Началото на инициативата е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.

 

Повече информация за Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.