До 2 години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на Годишните награди на Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“. Създаването на системата е част от приетите промени в Закона за пътищата, стана ясно от нейните думи.

По време на днешната церемония отличието „Институция с голям принос в пътната безопасност през 2020 г.“ получи Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. „За мен тази награда е обща, защото Агенцията бе създадена като единен координационен орган по проблемите на пътната безопасност на национално ниво. Така че фактът, че неправителственият сектор оценява толкова високо нашата работа, всъщност е оценка и за свършеното от всички отговорни институции“, посочи Малина Крумова и благодари на останалите институции за съвместната работа. Председателят на ДАБДП обаче бе категорична, че отличията са добър повод за обсъждане на предизвикателствата и равносметка на свършената работа, но истинска награда може да бъде заслужена, когато се постигне заветната нула – без загинали по пътищата на България. „Искрено си го пожелавам в името на общата ни кауза“, посочи тя.

Изпратихме година с рекордно ниски за България резултати в областта на пътната безопасност. С 26% намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г. Ако ги съотнасяме към десетилетието темпа на намаляване е още по-голям: с над 40%, стана ясно по време на събитието. „Най-важното е всички ние – институции, неправителствен сектори и не на последно място – медиите, да обединим усилия и да не допуснем през 2021 г. да има ръст на пътния травматизъм. Само така можем да дадем ясен знак, че страната ни тръгва по устойчиво в правилната посока“, подчерта Малина Крумова, която коментира и дали мерките въведени заради Ковид-19 са причина за отчетения спад.

„Стъпка в правилната посока са измененията на Закона за пътищата, които Народното събрание прие в последния си работен ден“, каза председателят на ДАБДП. По думите ѝ разширението на обхвата на процедурите за пътна безопасност, въвеждането на цялостна оценка на пътната безопасност и класификация на безопасността на пътната инфраструктура и регламентирането на целенасочените инспекции са ключови за повишаване на безопасността на пътищата. „Не по-малко важно е, че с измененията се дава възможност на всички общини да прилагат процедурите за пътна безопасност и за пътища извън обхвата на Закона и за уличните мрежи. Заедно с Вас сега ще имаме отговорната задача, да гарантираме високо качеството на тези процедури“, допълни Малина Крумова.

На днешното събитие присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и членовете на УС на АПИ, изпълнителният директор на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и др.