Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовава всички водачи да са готови за зимата, когато тръгват на път. От днес в цялата страна ще бъде разпространена специално разработена инфографика „Готов ли си за зимата?“, която има за цел да привлече вниманието на шофьорите към подготовката на превозното средство за зимния сезон. През зимата метеорологичните условия създават различни предизвикателства пред участниците в движението. Затова е важно да се вземат допълнителни предпазни мерки с цел безопасно пътуване в студените месеци.

Със съдействието на Съюза на българските автомобилисти в рамките на „Акция Зима“ инфографиката ще бъде поставена на видно място в техническите центрове на СБА, както и в партньорски сервизи. Министерство на транспорта и съобщенията и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ се включват в акцията и с тяхна подкрепа инфографиката ще достигне до пунктовете за ГТП с цел повече водачи да обърнат внимание на мерките за повишаване безопасността при шофиране през зимата, които да предприемат.

Картинките и кратките послания в изработения материал подчертават необходимостта с падането на температурите да се шофира с повишено внимание, защото е възможно попадане на заледени участъци, които са неразпознаваеми. В тези случаи настилката може да бъде  изключително хлъзгава. При заледяване е трудно да се контролира превозното средство, особено при движение с по-висока скорост.  Също така са посочени интересни факти за зимните гуми и зимната течност за чистачки, както и други полезни съвети, които всеки може да приложи сам при подготовката на автомобила си за зимния сезон.

Инфографиката на ДАБДП и подготвения от Съюза на българските автомобилисти информационен материал съдържат основните правила, които всеки трябва да спазва преди да тръгне на път през зимата. Когато сме наясно с потенциалните опасности и предприемаме навременни предпазни мерки, можем да направим нашите пътища по-безопасни дори през зимата. Повече полезни съвети може да откриете на страницата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.