На 16 и 17 септември в гр. Хисаря се провежда Седмата годишна конференция на тема: „Безопасна пътна инфраструктура“. Събитието се организира от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, като част от инициативите в страната в рамките на Европейската седмица на мобилността.

„Партньорството е ключова дума, когато говорим за безопасността на движението по пътищата. Защото това е една от най-всеобхватните теми, а нейните проблеми могат да бъдат решени само с комплексни действия. Затова нека търсим заедно отговорите, да изграждаме нови партньорства и да намираме най-верните решения за повече безопасност на пътя.“ Това се посочва в поздравителния адрес от името на ръководството на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, който бе изчетен от инж. Иван Табаков по време на откриването на форума.

„Заедно с това е ключово и всички ние да осъзнаем отделната отговорност, която носим като професионалисти и като граждани: когато шофираме, когато проектираме или когато строим пътищата на България. Защото от всички нас зависи как и колко безопасно ще пътуват нашите деца“, се посочва още в поздравлението към организаторите и участниците във форума.

Конференцията събира на едно място представители на държавната администрация, неправителствени организации, експерти и специалисти по пътна безопасност, както и собственици, и управители на едни от най-големите фирми, занимаващи се с пътно строителство. По време на дискусиите се търсят подходи за подобряване на координацията и съвместната работа на контролните органи по безопасността на движението и службите по проектиране, изграждане, поддържане и експлоатация на пътната инфраструктура.

Форумът предоставя трибуна за свободен обмен на мнения по въпросите, касаещи безопасността на пътната инфраструктура в България, посочват организаторите. Експерти от ДАБДП участваха в двудневните дискусии и споделиха международния опит в много обсъжданите теми.