Ирландия намалява с 30% жертвите на пътя, след създаването на правителствена агенция по пътна безопасност

 

Броят на загиналите по пътищата на ЕС се е понижил само с 1% през изминалата година, и с 4% през последните пет години. Това показва годишният доклад на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC) за индекса за безопасност на движението по пътищата, който бе представен днес на международната конференция „По-безопасни пътища, по-безопасни градове“, която се провежда в Брюксел. В експертните заседания в рамките на събитието участие взе и председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението“ Малина Крумова. Отчетено е, че България отбелязва съществен напредък с намаляване на жертвите с 10% през изминалата година, но тези данни са от едни ниски изходни позиции и пред страната ни има още много работа.

Незадоволителният темп на понижаване на негативната статистика в Общността е сред причините Европейската комисия да разработи Стратегическа рамка за политиката за пътна безопасност за периода 2021-2030 г., която бе публикувана днес. Работният документ, който няма обвързващ характер, дава конкретни указания за бъдещи инициативи, включително набор от ключови показатели за изпълнение от държавите-членки на ЕС в редица аспекти, включително намаляване на случаите на превишена скорост, шофиране под въздействие на алкохол или разсейване на пътя поради различни външни фактори. Смъртните случаи и нараняванията по пътищата в ЕС все още са неприемливо високи, като всяка седмица се регистрират около 500 смъртни случая, коментирано бе по време на конференцията и бе направен паралел, че това би се равнявало на три паднали самолета Boeing 737 всяка седмица, без оцелели на борда.

По време на събитието бе обявено, че Ирландия е носител на тазгодишната награда на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC). Отличието се връчва на европейска страна, която демонстрира непрекъснат напредък в областта на пътната безопасност, съчетан със стратегически подход за справяне с проблема. Ирландия е намалила годишните смъртни случаи с повече от 30% от 2010 г. насам. За сравнение, смъртните случаи са се увеличили в други относително безопасни страни през същия период, включително Швеция и Холандия.

Според ETSC резултатите на Ирландия са обусловени от създаването на единна правителствена агенция за пътна безопасност, разработването на дългосрочен стратегически план за намаляване на смъртните случаи по пътищата с конкретни цели, подложени на постоянна оценка.

Припомняме, че ЕК и ETSC поздравиха България за създаването на единен орган, отговарящ за безопасността на движението по пътищата още преди месец, като важна, стратегическа стъпка за повишаване на пътната безопасност. Посочено бе, че това е поредна крачка за намаляване на инцидентите и жертвите при катастрофи в България, и трябва да бъде насърчено.