Всеобхватните операции, които ще се провеждат всеки месец, стартираха с проверки на 170-ия км на АМ „Тракия“. Над 100 превозни средства преминаха през контрола на общо 6 институции – МВР, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), НАП и Агенция „Митници“, организиран и координиран от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.  

Мярката има за цел да въздейства върху поведението на участниците в движението, да намали зачестилите пътни произшествия, както и ръста на случаи с шофьори, хванати след употреба на алкохол и наркотици на пътя, и е част от приемането на спешни мерки за намаляване на пътния травматизъм.

Затягане на контрола по пътищата в страната. Над 100 проверени превозни средства за 3 часа след първата всеобхватна операция, организирана от ДАБДП

При всяка проверка на превозните средства експертите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев, Светослав Васев и Александър Димов разясняваха на водачите и пътниците важността от ползването и правилното поставяне на обезопасителните системи в превозните средства, както и опасностите, свързани с често променящите се есенни условия.

„Освен обичайните нарушения, прави впечатление и рядката употреба на колани от пътниците на задните седалки. Целта на акцията не е само налагане на санкции, но има и възпитателен характер, затова разясняваме важността от ползването на обезопасителните системи и доброто закрепване на багажа в автомобилите. Надявам се с днешната акция все повече хора да си дадат сметка колко е важна самодисциплината на пътя“, заяви Росен Рапчев.

Затягане на контрола по пътищата в страната. Над 100 проверени превозни средства за 3 часа след първата всеобхватна операция, организирана от ДАБДП

Най-сериозните нарушения са установени при товарен автомобил с турска регистрация, който, заради разкъсан протектор на четири от гумите на ремаркето, беше спрян от движение и временно беше свален регистрационният му номер. Лек автомобил също беше спрян от движение, защото водачът му въобще не притежава свидетелство за управление на МПС.  

„Когато всички институции са ангажирани и работим като една добре смазана машина, не е чак толкова трудно да се организират всички и да работим добре“, каза още Светослав Васев.

Затягане на контрола по пътищата в страната. Над 100 проверени превозни средства за 3 часа след първата всеобхватна операция, организирана от ДАБДП

Най-честите нарушения сред водачите на автомобили са непоставянето на колани от пасажерите на задните седалки или липсата на детски столчета. 

В резултат на проверката бяха установени общо 42 нарушения.

РАЗБИВКА ПО СЛУЖБИ:

МВР – 29 нарушения, включително 15 заснети нарушители с мобилни камери и 10 връчени фиша
БГТОЛ – 4 без платена такса за ползване на пътищата
ИААА – 8 нарушения, от които 4 за неспазване на времената за почивка, 2 нарушения за технически неизправности и 2 за неизправни светлини

Още за операцията вижте и от медиите – БТВ, НОВА, БНР