Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, съвместно с ОДМВР – Пловдив се включиха в Международния технически панаир със Зона по пътна безопасност. Тя бе обособена в рамките на „AUTO CITY“ Пловдив. Това е една от най-посещаваните изложби в рамките на панаира и привлича редица любители на автомобилите.

За първи път темата за пътната безопасност е фокус на панаира, а поради интереса и важността ѝ в рамките на официалното откриване и кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, Георги Гергов, собственик на Пловдивския панаир и др. официални лица я посетиха, за да видят на място активностите и темите, на които се акцентира в нея.

В рамките на панаира експертите на ДАБДП акцентираха на основни правила за безопасност на движението – важността от поставяне на обезопасителни колани, използване на детски столчета, да не се ползва мобилен телефон по време на шофиране и др. Всеки имаше възможност да разгледа и да се качи в патрулните автомобили на Пътна полиция. Пожарна безопасност и защита на населението представиха техника за освобождаване на пътници от катастрофирали превозни средства. Български червен кръст даваха съвети за оказване на първа помощ. От екипа на автомобилните състезатели Костадин Щерев и Николай Арабаджиев акцентираха, че високата скорост е само за пистата, а на пътя трябва да бъдем отговорни и внимателни.

Международен технически панаир се провежда за 75-и път, а днес бе официално открит от министър-председателя Бойко Борисов. В тазгодишното изложение участие взима 600 фирми от 34 държави. Дигитализацията, киберсигурността, енергийната ефективност, хибридната техника и зелената икономика са сред основните акценти на изложението.

текст