Близо 40 хил. души събра музикалният фестивал „Francofolies“, който се проведе в периода 21 – 22 юни в Благоевград. Много от тях посетиха и Зоната за пътна безопасност, която ДА „Безопасност на движението по пътищата“ организира съвместно с Министерството на вътрешните работи в центъра на града.

Председателят на държавната агенция Малина Крумова и екипа ѝ раздаваха информационни материали на гостите и жителите на общината, разясняваха им колко е важно да поставят колани, да обезопасяват децата в колата и да не използват мобилния си телефон докато шофират. Със специални алкоочила десетки хора се убедиха и колко е трудно човек дори да се движи, когато има в кръвта си 1,5 промила алкохол. Специален фокус в Зоната бе отделен на децата – за тях бяха организирани открити уроци и игри, с които да научат основни правила по пътна безопасност.

Това е второто мащабно публично събитие, на което се обособява подобна Зона за пътна безопасност. Инициативата ще продължи и в други градове през летните месеци, за да се засили още веднъж вниманието на хората към безопасността на движението по пътищата.