Областни комисии за безопасност на движението по пътищата се проведоха във Варна и Добрич. Целта е институциите да докладват предприетите мерки и да набележат допълнителни инициативи с цел превенция и недопускане на тежки пътни инциденти с началото на летния сезон. В заседанията участие взе и заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Анжелина Тотева. През миналата седмица готовността на летния сезон бе обсъдена и в област Бургас.

Близо 200 водача употребили алкохол са били заловени през миналия летен сезон (месеците юли-август-септември) в региона на Северното Черноморие. Само на територията на област Варна за този период са установени 114 водача с алкохол, от които 51 над 1.2 промила, което е престъпление. Това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението във Варна, което бе председателствано от областния управител Стоян Пасев. През тази година това отново ще бъде един от акцентите, за които органите на Пътна полиция ще следят, особено в района на летните курорти. Институциите докладваха, че са готови за очакваното все по-голямо увеличение на трафика от 1 юли.

Позитивна тенденция се наблюдава на територията на Област Варна – намаляват броя на тежките пътнотранспортни произшествия. От началото на годината регистрираните ПТП са с близо 100 по-малко от същия период на предходната година. Въпреки че трафикът устойчиво расте, тенденцията се запазва и през юни. Предвид високия травматизъм в област Варна през миналата година, от ДАБДП подчертаха, че продължават да следят тенденциите в региона с повишено внимание.

Скоростта продължава да е един от основните проблеми в рамките на Област Варна. През миналия летен сезон са установени 6 456 бр. нарушения за скорост. Представителите на Пътна полиция докладваха, че е създадена организация и контролът през следващите месеци ще е още по-засилен. Коментирани бяха и новите мерки за контрол на граничните пунктове, които МВР въведе като очакванията са те да дисциплинират и многобройните чужди граждани, които почиват в страната ни. Все повече туристи идват със свои моторни превозни средства или използват услугата рент-а-кар и от ключова важност контролът към тях да има нужния превантивен ефект, бе отчетено по време на заседанието.

През територията на Област Добрич преминават средно дневно по 8 хил. моторни превозни средства като са взети всички мерки за очакваното нарастване на трафика в следващите месеци. Това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението в Добрич, което бе председателствано от заместник-областния управител Красимир Кирилов.

От Областно пътно управление – Добрич са положили по-висок клас структурна маркировка за част от пътищата, а за останалите предстои освежаването ѝ, стана ясно по време на заседанието. Приоритетно се прави преглед и подобряване на инфраструктурата с по-голяма натовареност. Докладвани бяха и инициирани подобрения за няколко конкретни участъка с проблеми през годините – при с. Стожер е подобрена организацията на движението в това число и с мерки за успокояване на движението. Обезопасено е крайпътно пространство в критични точки на път II -29.

Училищата в Добрич продължават работа за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата като е осигурено целево финансиране от 40 хил. лв. за изграждане на площадки за практично обучение. Анжелина Тотева информира, че ДАБДП е разработила типов проект на площадка, който е предоставен за ползване и ще спести много средства на училищата и детските градини. Благодарение на това ще могат да бъдат изградени в пъти повече площадки за обучение, стана ясно по време на заседанието.

Центърът за спешна медицинска помощ в Добрич разполага с пет нови линейки, като ще бъде дооборудван с още нови специализирани автомобили с GPS системи, докладваха от РЗИ. Институциите от единната спасителна система са готови и оборудвани за реакция при инциденти на пътя, стана ясно от представените доклади.

„Без активната роля на общините не можем да постигнем целите, които си поставяме“, подчерта Анжелина Тотева по време и на двете заседания. На много места в страната представителите на местната власт продължават да не са достатъчно активни по темата. В тази връзка бе коментирано и отсъствието на най-голямата община на територията на област Добрич на заседанието. На територията на община Добрич има и най-голямо увеличение на броя загинали от началото на тази година. В тази връзка бе акцентирана готовността на ДАБДП да ги подпомогне и с експертна помощ за коментиране на конкретни критични участъци и предлагане на мерки за повишаване на безопасността на тях.

На територията на област Добрич от началото на годината са настъпили 34 тежки пътнотранспортни произшествия с 5-ма загинали и 42-ма ранени човека. Въпреки намалелият трафик в месеците на извънредно положение, това е една от малкото области, в които се отчита увеличение на фаталните инциденти от началото на годината, като 90% от тях са настъпили на територията на община Добрич.

текст