До Нова година информационната кампания „Пиши, когато стигнеш“, насочена към превенция на използването на мобилен телефон при шофиране, влиза в над 30 киносалона. Инициативата се реализира съвместно между Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Сдружение „Асоциация на българските киносалони“, а към нея се присъединяват и кината от веригите „Cinema City” и „Cine Grand”.

Информационният клип на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, който призовава хората да не използват мобилни телефони докато шофират, се излъчва преди всяка прожекция в киносалони в София, Пловдив, Враца, Плевен, Видин, Кърджали, Ямбол, Търговище, Ловеч, Благоевград, Сандански, Сапарева Баня и Карлово. Видеото е с продължителност 20 секунди и нагледно показва какви могат да са последствията, ако отделим дори само за няколко секунди вниманието си от пътя, за да отговорим на важно за нас съобщение по телефона си.

Очаква се кампанията да достигне до над 400 хил. зрители и се провежда в един от най-силните периоди за киносалоните – когато зрителите са най-много, а хората очакват Коледните и Новогодишните празници. Затова и организаторите на кампанията обединяват усилия, за да им припомнят, че няма по-важно от живота и да ги призоват да бъдат отговорни на пътя.

По данни на МВР, през 2018 г. са регистрирани 1634 тежки пътнотранспортни произшествия само с едно превозно средство (т.нар. самокатострофирали). При тях са загинали 193 души и са ранени 2010 човека. Експертите по пътна безопасност са категорични, че една голяма част от тях са претърпели инцидент, заради отвличане на вниманието. Най-голям фактор за това е мобилният телефон. Затова Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ през тази година призовава – Пиши, когато стигнеш!

Гледай видеото