Институциите и общините предприемат допълнителни мерки за повишаване на пътната безопасност преди първия учебен ден. Днес в рамките на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Перник бяха докладвани взетите мерки в региона. Срещата бе инициирана от областния управител Ирена Соколова, а в нея участие взе и председателят на ДАБДП Малина Крумова.

Маркировката около всички училища и детски градини в региона са в добро състояние. Извършват се мероприятия за подобряване на видимостта на знаците в тези райони. При 3 училища е сложена нова светеща маркировка, а по инициатива на Община Перник е в ход поставяне на 3D детски фигури в близост до пешеходни пътеки при учебни заведения, за да се засили вниманието на водачите на превозни средства.

„Виждаме една много голяма активизация на всякъде по места за свикване и ефективна работа на областните комисии по безопасност на движението“, подчерта Малина Крумова и допълни, че изпращането на методически указания за тяхното регулярно провеждане е била една от първите инициативи на новата агенция, което вече дава резултат. „Това е много важно, защото на място вие знаете какви са проблемите и те често не могат да бъдат решени с политики на национално ниво, а с ефективни инициативи на местно“, обърна се тя към регионалните представители на институциите и местната власт. По думите ѝ в следващите дни в още няколко региона ще бъдат проведени подобни срещи посветени на превенцията преди и по време на учебната година, а мерки се взимат в цялата страна.

„Важно е по темата да не работим кампанийно – безопасността на децата на пътя е основен постоянен приоритет и той е свързан не само с подобряване на безопасността около учебните заведения, но и за повишаване на знанията на децата за движението по пътищата“, подчерта Малина Крумова и съобщи, че агенцията съвместно с Министерството на образованието и науката работят за осъвременяване и подобряване на методиката на обучение в детските градини и училища.

По време на заседанието стана ясно, че Перник е на 2-ро място в страната от областите допуснали най-малко жертви и ранени на пътя. „Разбира се тези резултатите не трябва да ни успокояват или са повод да се поздравим, защото по пътищата в Област Перник през първите 7 месеца на годината са загинали 9 души“, каза председателят на държавната агенция. По думите ѝ въпреки че е значително по-малко от други региони в страната, това все още е тревожна цифра. За същия период на годината в областта, която се характеризира с натоварен трафик, са регистрирани 37 тежки пътнотранспортни произшествия, което е в пъти по-малко от други региони в страната, стана ясно по време на срещата.