Държавната агенция предлага забрана на изпреварването в Кресненското дефиле

 

Разработваме интерактивна карта с информация за всички участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия в България, защото е важно хората да имат повече информация и да преминават с повишено внимание през тях. Това каза председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на откриване на международна кръгла маса в София. Събитието се организира по повод Деня на безопасността на движението по пътищата – 29 юни и в него участие взеха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов и др.

„Съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ направихме преглед на всички участъци с концентрация на ПТП. Обследвани са близо 80 пътни отсечки и в момента се подготвят препоръки за тяхното допълнително обезопасяване“, съобщи Малина Крумова. По думите ѝ следващата стъпка е да се набележат мерките – за промяна на организацията на движение и за обезопасяване на всички критични точки, характеризиращи се с концентрация на ПТП, както и да се създаде ефективен мониторинг на изпълнението им.

„Има мерки, които можем веднага да предприемем. Конкретен пример е Кресненското дефиле, където за последните 8 г. са станали 525 тежки инциденти, а основна причина са рискови изпреварвания. Затова ние сме дали конкретно предложение за организация на движението в този участък с пълна забрана на изпреварването в него“, обясни председателят на държавната агенция. Отсечката е с дължина от 16 км, стана ясно от нейното изказване. „Още по-важно е да направим цялостна категоризация на безопасността на пътищата, нещо по-което вече работим съвместно с АПИ и на базата на идентифицираните дефицити, да се изготви програма за повишаване на безопасността – превантивно преди да станат участъци с концентрация“, каза още Малина Крумова.

Основен приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ е да продължим да повишаваме безопасността по пътищата в страната, подчерта министър Аврамова. По думите ѝ 119 км нова пътна инфраструктура е в процес на израждане, а 824 км републикански пътища се рехабилитират. Сериозни средства се инвестират за модернизиране и за изграждане на нова инфраструктура, в това число и на нови системи на безопасност на тях, стана ясно от нейните думи.

През миналата година в България са станали 6684 тежки пътно-транспортни произшествия. При тях са загинали 611 човека, а над 8 хил. са били ранени, съобщи министър Младен Маринов. „Предстои ни много работа, в пъти сме завишили контрола“, подчерта той и допълни, че са наложени над 1,3 млн. санкции. Той акцентира и на важността от създаването на Национален координационен център за безопасно движение на пътищата за подобряване на времето за реакция и по-голяма ефективност при съвместната работа на институциите.

За да постигнем напредък в пътната безопасност е необходимо автомобилите да са технически изправни и надеждни, инфраструктурата да е безопасна и щадяща, а водачите да са подготвени и дисциплинирани. По тези политики работим с всички колеги от отговорните министерства, подчерта заместник-министър Ангел Попов.

Международната кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“ се провежда в Деня на безопасността на движението по пътищата – 29 юни. Участие в нея взимат експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност, сред които на Конфедерация на пътните администрации в Европа (CEDR), Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), Белгийския съвет за пътна безопасност (VIAS Institute) и др. Основни теми в експертната част на събитието са: практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата; механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата; българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност. Обсъдени бяха и новите изисквания на Директива 2008/96 за повишаване на пътната безопасност, както и иновативни начини за финансиране на пътната инфраструктура.

Презентациите представени по време на международната кръгла маса са публикувани по реда на тяхното изнасяне в рамките на програмата:

1. Подходът „Безопасни системи“, Graziella Jost, ETSC

2. Практика на Европейските пътни администрации за прилагането на инструменти за превенция, Herman Moning, CEDR

3. Споделен опит от Швейцария: Организация и структура по провеждането на инспекции по пътна безопасност, Stevan Skeledzic

4. Инструменти за проверка на пътната инфраструктура по отношение на безопасността, Диана Русинова, ИПБ

5. Предложения за нормативни промени, свързани с подобряване на безопасността на движението по пътищата, Агенция пътна инфраструктура

6. Взаймодействие на човека с транспортната система – как средата предотвратява грешки, Marc Broeckaert, VIAS Institute

7. Иновативни начин за финансиране на транспортната система, Pedro Neves, UNECE