Близо 90 МПС и над 100 лица бяха проверени по време на всеобхватната проверка, организирана и координирана от Държавна агенция  „Безопасност на движението по пътищата“. В нея участваха представители на контролните органи Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.

 

Припомняме, че това е третата всеобхватна проверка, която се изпълнява като част от мерките за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Основна цел на инспекцията бе въздействие върху поведението на водачите на МПС и собствениците на транспортни фирми, свързани с превоз на пътници и товари, за спазването на правилата за движение по пътищата, както и осъществяването на контрол на миграционния поток чрез прилагане на едновременен контрол от всички компетентни институции.

 

Липсата на предпазни колани при пътниците на задните седалки в автомобилите и този път бе едно от най-честите нарушения. При тежкотоварния трафик бяха установени случаи на претоварване, което е рисков фактор и предпоставка за ПТП. Установени бяха и нарушения, свързани с техническа неизправност на превозните средства, както и неспазване на времената за почивка на водачите на тежкотоварни автомобили. Контролните органи констатираха и нередности в техническото оборудване на МПС (липса на аптечки, пожарогасители и светлоотразителни жилетки). Припомняме, че наличието на това оборудване е задължително за всички МПС и е от ключово значение при евентуално настъпило ПТП за обезопасяване на местопроизшествието, както и за оказване на първа долекарска помощ.

 

„Основната цел на тези проверки е промяна на поведението на всички участници в движението“, подчерта Росен Рапчев от ДАБДП, ръководител на днешната проверка. „Повишаването на безопасността на пътя е основен приоритет на институциите, но не чрез налагане на глоби, а чрез промяна на поведението и моралната отговорност на водачите“ каза още той.

 

Проверка се проведе на АМ „Струма“ в района на км 88+800 посока Кулата.

 

Организирането на всеобхватни проверки, с участието на всички контролни органи, е една от мерките за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в България, които бяха приети на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Единното синхронизирано действие на контролните институции доказано води до възможно най-силен ефект на превенцията. Така при една проверка всеки контролен орган проверява пътното превозно средство в зависимост от собствените си компетенции.