Над 11% от всички тежки пътнотранспортни произшествия през 2019 г. са предизвикани от водачи на моторни превозни средства с по-малко от 2 години стаж зад волана. От тях най-голяма е групата на шофьорите на 19 години. Това съобщи Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ на брифинг за старта на кампанията за пътна безопасност „Най-добър млад шофьор на България“. Организатор на проявата е Съюза на българските автомобилисти.

„Данните категорично показват колко важно е обучението – не само в рамките на шофьорския курс, но и цялата подготовка да бъдем участници в движението, която трябва да започва от най-ранна възраст“, подчерта Росен Рапчев и допълни, че това е един от приоритетите, по които работи държавната агенция. По думите му инициативата на СБА е много добра, защото с подобни събития се фокусира вниманието на младите водачи, за да осъзнаят колко голяма е отговорността им на пътя. Той акцентира и на важността шофьорите да имат знанията и уменията да реагират и да окажат помощ на пострадал на пътя. „Първите минути са критични и те понякога предопределят дали пострадал ще оцелее. Затова е много важно, че един от елементите на оценяването в рамките на състезанието е и умението за оказване на първа помощ“, каза още Росен Рапчев.

В световен мащаб ПТП са основната причина за смъртност сред младежите на възраст между 15 и 29 години. Анализът на пътно-транспортните произшествия в България показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика сред тази възрастова група, стана ясно по време на брифинга. „Най-добрият водач не е този, който може да излезе от критична ситуация, а този, който може да я предвиди достатъчно рано и изобщо да не допусне да възникне“, обобщи Росен Рапчев.

В днешното събитие участие взеха инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти; главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”; гл. инспектор Дамян Владинов – началник на сектор в отдел „Пътна полиция“, ГДНП; – Кристиан Димитров – Директор дирекция „Спорт“ към Община Варна; д-р Живка Димитрова – представител на Български Червен кръст и др.

През тази година кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се провежда под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. От днес започва първият етап за набиране на участници в нея, като желаещите да се включат трябва да са на възраст между 18 и 26 г. Те трябва да се регистрират на mladshofior.bg до 13 април. Регистрацията включва и онлайн тест с въпроси за правилата за движение. На 24 април в сайта на кампанията ще бъдат обявени 20-те финалисти, които продължават към финалното състезание. Това ще са участниците с най-добри резултати от теста. Победителят ще бъде определен на състезанието във Варна на 8 май, а голямата награда е автомобил, който ще бъде предоставен за ползване за една година с включена поддръжка.