Над 200 деца от цялата страна преминаха Национална лагерна викторина по безопасност на движението по пътищата. Инициативата през тази година се организира съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата, ОД на МВР – Бургас, „Ученически отдих и спорт“ към МОН, Съвета по безопасност на движението на деца в София при Столична община и Националния автоинструкторски съюз.

Участниците са на възраст между 7 и 16 години като целта е да се надградят знанията им по безопасност на движението по пътищата. Децата се обучават на основни правила на движението, да познават пътните знаци и да реагират в различни ситуации. Чрез игри и практични уроци те научават не само своите права, но и задълженията си, когато са на пътя. Организират се и уроци по приложно колоездене, а всяко дете решава и листовки, съобразени с възрастта му. В края на обучението се организира състезание за различните групи, за да покажат какво са научили и какви умения са придобили.

Днес бе последният ден от националната викторина, като открит урок за малчуганите изнесе Росен Рапчев от ДАБДП. Той акцентира на основни съвети за безопасност към децата – как правилно да пътуват в автомобила, къде да пресичат и да не позволяват мобилните устройства и други фактори да отвличат вниманието им когато са на пътя. В края на урока децата и техните учители получиха и грамоти за своето участие във викторината.

Инициативата се провежда за 20-а поредна година в Равда, като преминава под слогана „На пътя животът е с предимство: Спри, детето запази!“.