От днес всички жители и гости на София могат да ползват новата площадка за игра и обучение по безопасност на движението по пътищата. Тя обособена в зоната около детската площадка на Козяк в Южния парк. Инициативата се реализира съвместно от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Столична община в рамките на Националния ден на пътната безопасност – 29 юни.

На площадката за обучение ще могат да се провеждат открити уроци от училища и детски градини. Всеки родител също ще може да заведе детето си и да му покаже как да пресича безопасно, къде да се движи и управлява велосипед, и др. Целта е децата подробно да се запознаят с правилата за движение, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението в безопасна среда.

Към този момент подобни съоръжения има предимно в детски градини и училища. Затова Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Столична община обединиха усилия и поставят основата на нова инициатива – повече такива съоръжения да има на обществено достъпни и много посещавани места, за да се привлича вниманието и интереса на най-малките към правилата за движение.

Площадката е обособена на площ от около 350 кв. м. и е изградена с доброволен труд от служителите на ДАБДП.