Множество проучвания в различни държави показват, че повече от половината столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът, и здравето на детето са застрашени. Данните се потвърждават и от статистиката на пътнотранспортния травматизъм в България – повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил.

За да се засили общественото внимание към темата, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и фондация „Деца на борда“ обединиха усилия и организираха двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители. То включваше някои от най-важните съвети за безопасност на децата в автомобилите. Първата част от него се състоя онлайн, за да достигне до възможно най-много хора. Практическата част се проведе на открито, като на нея родителите имаха възможност да дойдат със собствените си столчета за кола, за да получат насоки как да ги монтират и ползват правилно. Осигурени бяха демонстрационни обезопасителни седалки, както и автомобил, на който елементите, засегнати в обучението, бяха показани нагледно.

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в автомобила (в скута на възрастен или седнало само на седалката). Това са данни от проведено национално допитване в страната ни. Сред основните акценти на обучението бе, че няма оправдание за такова поведение и с него пряко се застрашава здравето на детето, защото никой никога не знае кога ще попадне в инцидент. „Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания „само за малко“ или „отивам до магазина“ не са причина да рискувате живота на детето си“, бе неколкократно подчертано по време на обучението.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението. В това можеха да се убедят всички участници в обучението с много примери и кадри от различни тестове за безопасност. Затова и общата препоръка бе децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.

Експертите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ акцентираха и на няколко съвета към възрастните. Бе даден пример, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила. Акцент бе поставен и на разсейването, което е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб. „Дори 3 секунди отклонено внимание са достатъчни да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Затова, когато шофирате, се концентрирайте максимално. Ако детето Ви има нужда от нещо, първо спрете автомобила и тогава му обърнете нужното внимание“, допълниха още обучителите.

Събитието е част от инициативите за 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата.