Около 300 деца от цялата страна и тази година взимат участие в Националната лагерна викторина по безопасност на движението по пътищата. Инициативата се организира от Съвета по безопасност на движението на деца в София при Столична община съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата, ОД на МВР – Бургас и „Ученически отдих и спорт“ към Министерството на образованието и науката.

Участниците са на възраст между 7 и 16 години като целта е да се надградят знанията им по безопасност на движението по пътищата. През тази година през Националната олимпиада преминаха и деца от Западните покрайнини, които също са на летен лагер в базата на Министерството на образованието и науката.

Всички участници се обучават на основни правила на движението, да познават пътните знаци и да реагират в различни ситуации. Чрез игри и практични уроци те научават не само своите права, но и задълженията си, когато са на пътя. Организират се и уроци по приложно колоездене, а всяко дете решава листовки, съобразени с възрастта му. В края на обучението се организира състезание за различните групи, за да покажат какво са научили и какви умения са придобили.

Днес открит урок за малчуганите изнесе Росен Рапчев от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“. Той акцентира на основни съвети за безопасност към децата – как да пресичат безопасно, колко опасно е разсейването на пътя и как да се движат безопасно, когато управляват велосипед. Експертът подчерта важността на правилното обезопасяване на децата в автомобила и призова малчуганите да бъдат и коректив на своите родители – винаги да им напомнят да поставят обезопасителния колан и да не нарушават правилата за движение. В края на урока децата и техните учители получиха и грамоти за своето участие във викторината.

Инициативата се провежда за 21-а поредна година в Равда, като преминава под слогана „На пътя животът е с предимство!“.