Учение за отработване на реакциите при настъпване на пътнотранспортно произшествие с голям брой ранени се проведе днес в Търговище. То е част от изпълнението на Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областна администрация – Търговище.

Разиграната ситуация бе с участието на три моторни превозни средства: микробус за обществен превоз на пътници, лек автомобил и тежкотоварен автомобил. Според планът на учението, при неправилно изпреварване лекият автомобил се блъска в движещ се пред него микробус, след което в лекия автомобил катастрофира и камион. При инцидента няма жертви, но са ранени общо осем човека. На петима от тях на място бе оказана първа долекарска помощ и бяха откарани до болнично заведение. На трима леко пострадали бе оказана психологическа подкрепа от доброволци на БЧК.

В учението участваха силите и средствата на Единната спасителна система – РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОДМВР – Търговище, Центъра за спешна медицинска помощ, Български червен кръст. Организацията и провеждането на учението бе наблюдавано от експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които оказаха методическа помощ и при неговата подготовка.

Основната цел на учението бе да ангажира максимално ресурса на спасителните служби, за да се провери кординацията и да се подобри взаимодействието при възникване на кризисни ситуации на пътя между всяка от отговорните институции.