Днес отбелязваме Деня без загинали на пътя, като винаги в такива дни си пожелаваме да чуваме все по-рядко за пострадали наши съграждани, съседи и  близки на пътя. За да се спрат инцидентите на пътя, наред с всички мерки на държавно и институционално ниво, е важно всеки да бъде отговорен участник в движението. Това означава да спазва закона за движение по пътищата, да пази себе си и околните, когато се придвижва, да взема отношение, когато види нарушители, да прилага съветите за безопасност в зависимост от това дали е зад волана, кара колело или пресича улицата. 

Нараняванията при пътнотранспортни произшествия са водеща причина за смърт и увреждания в световен мащаб, като всяка година загиват около 1,3 милиона души, а 50 други милиона са ранени. Те са основната причина за смъртност при хора на възраст от 5 до 29 години. В света 1 на всеки 4 смъртни случая е на пешеходец или велосипедист. 

Колоезденето само по себе си не е опасно занимание. Но когато велосипедите излязат на пътното платно, броят на инциденти нараства поради нарушаване на правилата и от страна на велосипедистите, и от страна на другите водачи.

Карането на колело може да бъде забавно занимание. Още от ранна възраст децата се качват на колелото за радост и забавление, след което се превръща в превозното средство до работа, за разходка или тренировка. Значителен процент от произшествията с велосипедисти могат да бъдат избегнати, ако шофьорите и велосипедистите бъдат по-внимателни, концентрирани в управлението, оглеждат се и спазват правилата за движение. От друга страна е отговорност на институциите да продължават да развиват подходяща за колоездене инфраструктура за разделяне на велосипедите от останалия трафик. 

Ето и основните правила, които трябва да знаят и малки, и големи, преди да се качат на колелото:

Къде могат да карат велосипед:

Когато няма специално предназначена велосипедна лента или велоалея, водачите на велосипеди може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.

Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. 

Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.

При пресичане по пешеходна пътека, водач на велосипед е длъжен да слезе от велосипеда и да го бута, докато премине.

Когато заобикаляте превозни средства, винаги си осигурявайте достатъчно голямо разстояние от тях, поради възможността от внезапното им потегляне или отваряне на врата.

Какво оборудване е необходимо на велосипедиста  

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител или светлина отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. 

Носенето на каска е от съществено значение за безопасността, като същата е силно препоръчителна. Тя защитава главата ви в случай на падане или сблъсък. Не забравяйте, че водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управление извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 

Оборудването, от което се нуждаете, може да е различно в зависимост от предпочитанията и маршрутите, които избирате за колоездене. Редовната поддръжка на вашия велосипед в изправно техническо състояние и подходящата за колоездене екипировка са важни и осигуряват безопасното придвижване. 

Сигналите с ръка при каране на велосипед

Всеки велосипедист е длъжен да познава и да ползва сигналите с ръка, с които да предупреждава за намерението си останалите участници в движението. С вдигане на ръка велосипедистът предупреждава, че ще спре. С протягане настрани ръка предупреждавате, че ще завивате в съответната посока. Използвайте знаците, за да предупредите останалите участници в движението за своите намерения, защото това ще им помогне да ви пазят на пътя.