През тази година в глобален мащаб, в рамките на Деня, се поставя фокус върху опасностите от високата скорост на движение

 

На 21 ноември 2021 г. отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва в отбелязването на Деня, като отправя призив и към широката общественост за осъзнаване на мащабите на проблема и последствията от неразумното поведение на пътя.

До 2030 г. трябва да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Това е една от глобалните цели поставена от ООН по отношение на безопасността на движението по пътищата. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021 г.

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествияПрез тази година ДАБДП постави темата за скоростта във фокуса на общественото внимание. През лятото, когато се предприемат най-голям брой пътувания, съвместно с големите вериги бензиностанции, бяха разпространявани информационни материали акцентиращи именно на последствията на високата скорост. В партньорство с един от най-популярните влогъри за автомобилни теми бе заснето и информационно видео показващо последствията от удар между автомобил и автобус при скорост от над 200 км/ч.

Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП, както по света така и у нас. Доказано, увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

Всеки километър в скоростта на автомобила има критично значение при удар на пешеходец – 4,5 пъти е по-голяма да загине човек, ако бъде ударен от автомобил движещ се с 65 км/ч, отколкото при същите условия, но със скорост от 50 км/ч.

Скоростта се отразява както на времето за реакция, така и на времето необходимо на превозното средство да спре. Така например, при скорост от 140 км/ч, на технически изправен автомобил са нужни над 150 м спирачен път – разстояние, което се равнява на дължината на едно футболно игрище. При това само ако метеорологичните условия са добри, а реакцията на водача – мигновена.

Приблизително 1,35 милиона души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия. Между 20 и 50 милиона души по целия свят страдат от увреждания или трайни наранявания, в резултат от претърпени инциденти на пътя.

ДАБДП призовава всички водачи – оставете си време да спрете, като винаги поддържате безопасна дистанция и се движите със скорост съобразена с метеорологичните условия и правилата за движение! Нека не забравяме, че всички ние сме участници в движението и да бъдем отговорни, концентрирани и толерантни.