Отбелязваме 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата. На него се организират редица инициативи, които преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

По инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и в партньорство със Столична община бе направена площадка за обучение по пътна безопасност на деца в Южния парк. От днес съоръжението е на разположение на всички жители и гости на столицата. На него ще могат да се провеждат открити уроци от училища и детски градини. Всеки родител също ще може да заведе детето си и да му покаже как да пресича безопасно, къде да се движи и управлява велосипед, и др.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Сдружение „Българската петролна и газова асоциация“ обединяват усилия, за да стигнат посланията за повече безопасност и толерантност на пътя до възможно най-много хора. От 29 юни стартира кампания, в която се включват много от бензиностанциите в страната. Всеки клиент, посетил търговските им обекти, ще получава и брошура обединяваща някои от най-важните съвети за безопасност – правилно съобразяване на скоростта; без разсейване; задължително поставяне на обезопасителните колани – както от водачите, така и от пътниците; правилно возене на децата в превозните средства и др. Инициативата ще продължи в следващите месеци, когато традиционно хората предприемат повече пътувания, а информационните материали ще са съсредоточени приоритетно по основните направления за летен туризъм.

На 29 юни, от 17:00 часа ще бъде открит и интерактивен кабинет за обучение по безопасност на движението по пътищата в столичната детска градина № 186 “Деница” в ж.к. Младост 2. Ръководството на учебното заведение е подготвило и празник на пътната безопасност по време, на който децата ще покажат колко много знаят за правилата за движение.

В рамките на инициативите за 29 юни, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ съвместно с фондация „Деца на борда“ организираха и двудневно обучение за бъдещи и настоящи родители, в което обединиха най-важните съвети за безопасността на децата в автомобила.

В отбелязването на Деня се включват и редица общини, неправителствени организации и социално отговорни компании. С това се цели привличане на допълнително обществено внимание към проблемите на пътната безопасност, не само на този ден, но и през цялата година. Датата е избрана и поради факта, че сега започват месеците, в които традиционно се предприемат много пътувания и когато настъпват най-голям брой тежки пътнотранспортни произшествия. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се обръща с призив към всички хора – бъдете внимателни и толерантни на пътя. Никой, никога не знае кога ще попадне в инцидент – вземете всички мерки за превенция сега, защото в следващата минута може да е късно. Шофирайте така, сякаш всяко дете на пътя е Вашето!