Първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата беше открит официално днес в Смолян. Той се намира в сградата на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

На събитието присъстваха заместник-председателят на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ Анжелина Тотева, народният представител д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на ОД на МВР Николай Димов, Мария Семерджиева –началник РУО – Смолян, директори на образователни институции и др.

Това е първият по рода си функциониращ такъв център. Инвестицията за неговото изграждане е близо 155 хил. лв., осигурени от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Община Смолян.

Центърът ще се използва от близо 5 600 ученици от І – VІІ клас на територията на област Смолян. В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици. Състои се от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари, както и са закупени електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали.