Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 – 0.5 промила е допустима граница. Данните са от национално проучване, проведено по повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ по поръчка на „Каменица“ АД. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е партньор на инициативата „Алкохолът е лош шофьор“.

Близо 84% от българите определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад волана в нетрезво състояние се нарежда на второ място като посочена предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение – посочено от над 90%.

Данните от проучването за нагласите относно пътната безопасност представи Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „Анализи” в BluePoint. Интересен извод от изследването е, че 76.4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите определят себе си като ,,шофьор за пример”, като на спонтанно ниво, участниците дефинират понятието като човек, който спазва правилата за движение (43.5%).

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

Въпросите, зададени от „Каменица“ АД в проучването, включват и такива за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се нарежда на втора позиция като най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, които шофьорите консумират, когато са навън с колата, а делът на хората, които консумират безалкохолна бира всеки път, когато излязат с колата, е 41%.

Проучването за нагласите към шофирането и употребата на алкохол е проведено сред 407 активни шофьори в България, на възраст от 18 до 65 години, чрез онлайн анкета сред градското население, през май 2023 година, от BluePoint, всички данни могат да бъдат разгледани ТУК.

„Тази година „Алкохолът е лош шофьор“ става още по-голяма инициатива, с още повече партньори и съмишленици, което ме кара да вярвам, че ще успеем да стигнем до много повече хора с посланието, което спасява животи и което ни обединява тук днес: „Бъди шофьор за пример.“ С тези думи Владан Матич, Изпълнителен директор на „Каменица“ АД посрещна гостите на събитието.

Партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ са Министерство на вътрешните работи чрез Главна дирекция “Национална полиция” и отдел “Пътна полиция”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Съюза на българските автомобилисти, Български Червен кръст, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, компаниите „Red Zone” и “Top Rent-a-Car”, както и Сдружението на жените мотористи в България, BG Riders и „Безопасно с мотор на пътя“.