Повече от 40 нарушения констатираха контролните органи, само за няколко часа, в рамките на втората всеобхватна проверка, организирана и координирана от Държавна агенция  „Безопасност на движението по пътищата“. В нея участваха представители на МВР, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална агенция по приходите и Агенция „Митници“.

 

Във фокуса на днешната проверка бе тежкотоварният трафик, поведението на водачите и пътниците в автомобила, както и върху готовността на превозните средства за предстоящия зимен сезон.

 

Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверката, бяха използването на мобилен телефон и липсата на предпазни колани при пътниците. Инспекциите имат и превантивна цел, като експерти от ДАБДП разясняваха на водачите рисковете от нарушенията им на пътя и последствията от тях. Специално внимание беше обърнато и на поставянето на обезопасителен колан в автобусите.

 

„Основната цел на проверката е превенцията“, подчерта Росен Рапчев от ДАБДП който е и ръководител на днешната проверка. По думите му с подобряване на координацията между институциите се завишава и контрола.  „Целта не е да налагаме глоби, а да въздействаме върху поведението на всички участници в движението, за да повишим и безопасността на пътя“, каза още той.

 

Днешната проверка се проведе на първокласен път I-5 (Русе – Велико Търново – Маказа), в района на км 97+500 посока гр. Велико Търново.

 

Припомняме, че организирането на всеобхватни проверки, с участието на всички контролни органи, е една от мерките за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в България, които бяха приети на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Единното синхронизирано действие на контролните институции доказано води до възможно най-силен ефект на превенцията. Така при една проверка всеки контролен орган проверява пътното превозно средство в зависимост от собствените си компетенции.