Заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева заедно с кмета на Община Габрово Таня Христова и областния управител Невена Петкова дадоха старт на вторият празник на пътната безопасност в областния град. Инициативата преминава под мотото „Движи се…РАЗУМНО!“.

„Поздравявам организаторите, че успяват за втора поредна година да проведат това събитие, което събира толкова много деца и техните родители“, каза Анжелина Тотева. По думите ѝ с подобни инициативи темата за безопасността на движението по пътищата се привлича вниманието на обществото и се акцентира и на важността от продължаващо обучение от най-ранна възраст.

Дните на безопасност на пътя, които през настоящата година съвпадат и с Европейската седмицата на мобилността – от 16 до 22 септември, провокираха активности за деца и възрастни, които да обогатят знанията им за безопасно пресичане, колоездене, шофиране при спазване на правилата за движение.

Акцент на събитието през настоящата година са велосипедистите, затова в центъра на събитието се проведе състезание по приложно колоездене. Инициативите днес стартираха още от сутринта с нестандартно състезание наречено „Мама е добър шофьор“. Разположена бе и зона „Тебеширени рисунки“, където деца представиха своите послания за пътната безопасност.

Проведе се и модно дефиле от конкурс за светлоотразителни костюми, изработени от деца и техните родители. Журито определи кои са трите „най“ костюма: най – иновативен; най – атрактивен и най – ефективен. В рамките на събитието се проведоха и състезание с тротинетки, състезание по ориентиране, състезание за деца с електрически колички. Гостите можеха да опитат автомобилен симулатор и да се убедят как се променят възприятията на човек след употреба на алкохол със специални алкохолни очила.

Направена бе и демонстрация за реакция на пътен инцидент на пътя, при който превозно средство се е подпалило. След като екипите на полицията, пожарната, спешна помощ и БЧК демонстрираха как на практика се реагира, проведоха и беседа с децата и гостите, като отговориха на всички въпроси.

Събитието се организира от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата съвместно с Община Габрово и премина под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.