На 15 ноември 2020 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През тази година организаторите от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) и Световната здравна организация поставят акцент на тези, които първи реагират на сигналите за инциденти. Научете повече за работата на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Пожарникарите пазят домовете ни от огъня и спасяват хора, попаднали в огнен капан. Обикновено това е най-разпространеното възприемане на работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, но всъщност те са на място и когато има наводнение, свлачище, земетресение и в редица други ситуации. Най-често, когато хората са в беда. Именно те са и тези, които се отзовават на тежките пътнотранспортни произшествия и от чиято бързина и професионализъм често зависи човешки живот.

Пожарникарите спасяват живот, дори когато няма пожарПри тежки пътнотранспортни произшествия, настъпили с висока скорост, моторните превозни средства претърпяват големи материални щети. Ламарините се огъват под неестествен ъгъл, вратите блокират, а хората в тях остават заклещени в капан. Ако пострадалите в инцидент имат кървящи рани или други тежки рани, е от ключово значение колко бързо лекарите ще им окажат помощ. Това обаче е невъзможно, ако първо не бъдат извадени от превозното средство.

При такива ситуации на помощ идват екипите от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пожарните автомобили са оборудвани със специални инструменти и са окомплектовани и с чанти за оказване на първа помощ, в това число и с апарати за обдишване. Екипите са обучени за провеждане на спасителни операции и оказване на долекарска помощ. Те са в състояние да помогнат и да извадят пострадалите от всяко превозно средство – независимо колко са деформирани неговите части.

Пожарникарите спасяват живот, дори когато няма пожарПървото, което правят след като пристигнат на местопроизшествието е да направят пълен оглед и да го обезопасят. Констатира се има ли теч на гориво и други лесно запалими течности и какво е състоянието на пострадалите. Съставя се план за провеждане на спасителната операция, като се набелязват мерки за стабилизиране и обезопасяване на автомобила, как и от къде да бъде изваден пострадалият (или пострадалите), така че да е максимално обездвижен.

Пострадалите се изваждат от превозното средство под наблюдение на медицинско лице от Спешна помощ. В случай че екипът на Центъра за спешна медицинска помощ не е пристигнал, се предприемат действия за оказване на долекарска помощ и транспортиране на пострадалите до лечебни заведения в координация с Регионалния координационен център и на Центъра за спешна медицинска помощ.

При изваждането на пострадалите се ползват специални инструменти, защото конструктивните елементи на автомобилите трябва да бъдат разрязани или разпънати, но без да се предизвикват искри. Последните могат както да възпламенят автомобила (при катастрофите обикновено има изтичане на масло, гориво и други лесно запалими течности), така и да наранят хората, заклещени вътре. Затова пожарните автомобили са снабдени с хидравлични инструменти за рязане, разтягане и повдигане.

Пожарникарите спасяват живот, дори когато няма пожарПожарникарите преминават обучение за оказване на долекарска помощ при постъпването си на работа, а ежегодно преминават допълнителна подготовка и полагат изпити, за да са подготвени за различни ситуации, които могат да възникнат.

Запомнете: Пожарникарите реагират, не само когато възникне пожар. Те са на първа линия в редица от най-тежките ситуации и са тези, които спасяват човешки животи при хиляди пътни инциденти, които възникват ежегодно.

 

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия: Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).

Пожарникарите спасяват живот, дори когато няма пожар

 

 

Пожарникарите спасяват живот, дори когато няма пожар