В сградата на Министерски съвет се проведе Държавна координационна среща по проблемите на безопасността на движението. Заседанието бе организирано в координация с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а официалното ѝ откриване направи министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът бе категоричен, че пътната безопасност е от огромно значение за страната ни, още повече, че България е на едно от първите места в статистиката по брой загинали при пътни инциденти. „Този резултат е недопустим. Това, което до този момент сме го приемали за даденост, трябва да приключи“, подчерта Кирил Петков. По думите му качествената инфраструктура също е основен приоритет като последователно ще се работи в тази област.

Промяна на подхода като данните за пътния травматизъм да бъдат използвани за основа както за планиране на контрола, така и за предстоящите ремонти. Това предложиха от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Те са разработили методика за дефиниране на участъци с увеличен брой пътнотранспортни произшествия, които за всяка календарна година ще бъдат предоставени на компетентните институции.

„Невъзможно е да постигнем устойчив резултат, ако въздействаме само в една област свързана с безопасността,“ подчертаха още от Агенцията. Те обърнаха внимание, че именно затова в Стратегията за повишаване на безопасността на движението за настоящето десетилетие се предвиждат координирани действия в 6 основни направления. „Нужна е пълната координация между всички нас. Само тогава ще имаме и устойчиви резултати“, категорични са експертите.

По време на срещата бяха представени данни за пътния травматизъм през годините, както и разпределението между тежките инциденти във и извън населени места. Именно подобряването на събираните данни и ефективната им обмяна между институциите е ключова за подобряване на планирането и изпълняването на мерките за повече безопасност, подчертаха участниците в срещата.

В дискусията участие взеха депутати, представители на институциите имащи отношение към темата, както и на Националното сдружение на общините в Република България.

Проведе се Държавна координационна среща по проблемите на безопасността на движението в Министерски съвет

Проведе се Държавна координационна среща по проблемите на безопасността на движението в Министерски съветПроведе се Държавна координационна среща по проблемите на безопасността на движението в Министерски съветПроведе се Държавна координационна среща по проблемите на безопасността на движението в Министерски съвет