Дефиле на детските градини от областта, в които децата бяха изработили автомобили от картон, знаци и техни послания за повече пътна безопасност в сраната; демонстрация за реакция при инцидент на пътя; уроци за оказване на първа помощ на пострадал. Това бяха само малка част от активностите в рамките на първия празник на пътната безопасност в Габрово, който се проведе под надслова „Животът е с предимство“.

Габрово е първото място в България, на което Визия 0 може да стане реалност. Данните за пътния травматизъм са най-ниски от цялата страна, а в областния център няма нито един инцидент с фатален край от началото на годината. Местните усилия заслужават да бъдат отчетени, защото местната власт, заедно с областната администрация последователно работят за повече безопасност по пътищата и за повишаване на знанията на децата, и фокусиране на тяхното внимание върху пътната безопасност от най-ранна възраст. Това подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова по време на официалното откриване на събитието. В него участие взе и областният управител на Габрово Невена Петкова.

По време на инициативата Пътна полиция, Пожарна безопасност и защита на населението, Спешна помощ и Българския червен кръст направиха демонстрация за реакция при възникнало ПТП. Разиграни бяха всички елементи – от подаването на сигнал на Спешния телефон 112, до идването на всички екипи, разрязване на автомобил за изваждане на пострадалите и оказване на първа помощ.

В рамките на събитието, експерти от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, акцентираха вниманието на хората към важността от поставяне на обезопасителни колани, какви са последствията при инцидент с висока скорост, важността на специализираните детски столчета и превенция на употребата на алкохол и упойващи вещества при шофиране. Обособена бе и Зона по пътна безопасност с маркирано кръстовище и пътни знаци, на което се провеждаха редица демонстрации и открити уроци.

Областна администрация и Община Габрово бяха приготвили множество игри, рисуване с различни материали и викторини, които проверяваха знанията на децата и учениците за правилата за движение.

По време на събитието бе представено и българското приложение iHELP Bulgaria – един от иновативните национални продукти с потенциал за реализация на глобално ниво, свързани именно с пътната безопасност.

На разположение на пълнолетните гости на събитието бяха и два симулатора, чрез които можеха да усетят разликата в поведението на автомобил на хлъзгав път или при навлизане с много висока скорост в завой. За пълнолетните гости на инициативата бяха на разположение и специални алкоочила, с които всеки можеше да се убеди как се променят възприятията на човек след употреба на алкохол.

Проведе се демонстрация и състезание по приложно колоездене, организирано от „SOS – Трявна“, а активните шофьори можеха да проверят дали имат наложени санкции по Закона за движение по пътищата.

По време на събитието Съюза на българските автомобилисти организираха и състезание с решаване на въпроси от листовки за придобиване на свидетелство за управление на превозно средство, а най-добрите получиха и специална награда – сребърна и златна карта на СБА.

Събитието се организира от Областна администрация Габрово под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и има амбицията да се утвърди като ежегодно.