Посланието на децата: Пътната безопасност е отговорност на цялото общество

Пътната безопасност бе една от темите на Gabrovo Innovation Camp 2019. Инициативата има за цел да фокусира вниманието на млади хора към области на социалния живот или предизвикателства, които представляват интерес за тях и да разработят собствени решения, които биха могли да се приложат на практика. Тази година тя обедини 50 млади хора от Габрово на възраст от 13 до 19 години, разделени в пет групи. През последните 3 дни децата в една от тях, с малка помощ от експерти от ДА „Безопасност на движението“, разработиха препоръки за промяна на обучение по пътна безопасност в училищата.

„Често не си даваме сметка колко е ценна страничната гледна точка на децата и младите хора, защото погълнати от ежедневните проблеми не успяваме да видим темата в нейната цялост“, каза председателят на ДАБДП Малина Крумова, която присъства днес на представянето на концепциите и награждаването на отличилите се в тяхното разработване. Тя се ангажира да представи идеите на децата на отговорните институции. „Това е нещо, по което и ние работим от момента на създаването си. Защото обучението по безопасно движение, и по-важното – за толерантност на пътя, започва от най-ранна възраст и методиката на преподаване е ключова“, подчерта Малина Крумова.

По време на представянето на идеята си децата споделиха, че първоначално са били силно разочаровани, че се е наложило да работят по тема „безопасност на движението“, защото им се е струвала скучна. Впоследствие осъзнахме колко е важна тази тема и колко можем да направим по нея. Искаме да се променят и часовете ни в училище по безопасност на движението по пътищата и затова ще изпратим писмени предложения до всички училища в Габрово как това да се случи, обясниха те. Пътната безопасност е отговорност на цялото общество, бе тяхното послание.

Кметът на Община Габрово Таня Христова поздрави участниците и се ангажира, че инициативата ще продължи да се развива. Най-ценното е, че в нейните рамки вие ставате приятели и изграждаме общност на знаещи и можещи хора, които не се оплакват от средата, а работят, за да я променят, подчерта тя. Градоначалникът даде и 6 седмици срок на отборите, за да превърнат идеята си в конкретен проект, по който да започнат работа. „Общината ще Ви подкрепи с каквото може и се надявам заедно да започваме да реализираме идеите Ви“, каза още Таня Христова.

Подкрепа за инициативата заяви и евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков, който награди 5 от най-мотивираните участници с възможността да посетят Европейския парламент и да представят идеите си пред представители на европейските институции. Български младежки форум ще включат други пет участника в международен мултинационален младежки обучителен проект, който ще се проведе в рамките на една седмица в някоя от водещите европейски страни. Раздадени бяха и ваучери за пазаруване в „Техномаркет“ за отбора, разработил концепция за 3D биопринт в Габрово.