Под мотото „На пътя животът е с предимство“ премина тазгодишното издание на състезанието „Classic Vitosha Trophy“. Проявата е сред най-популярните събития за почитателите на ретро автомобили, като през тази година се проведе в партньорство с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

„Поздравявам организаторите на събитието – не само за добрата инициатива, но и защото поставят в неговия фокус безопасността на движението по пътищата. Надявам се всички гости и участници в мероприятието, заедно с добрите емоции, да не забравят, че шофирането е преди всичко отговорност, а толерантността на пътя е също толкова важна колкото и спазването на правилата за движение“. Това се посочва в поздравителния адрес на заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева към участниците и гостите в събитието.

В официалното награждаване на екипажите участие взе и инж. Иван Петков от ДАБДП. Той поздрави победителите и акцентира вниманието на хората колко е важно винаги да сме внимателни и толерантни на пътя. „Интересното в тази надпревара е, че побеждава не най-бързият, а най-внимателният към детайла и прецизното шофиране. Това още веднъж ни напомня, че когато сме зад волана не е най-важното колко бързо ще стигнем до мястото, към което пътуваме, а да го направим максимално безопасно“, подчерта той.

Повече от 100 ретро автомобила взеха участие в състезанието и съпътстващите прояви около него. На гостите бяха раздавани информационни материали осигурени от ДАБДП, които акцентират на важността от поставяне на обезопасителен колан, превенция използването на мобиле\н телефон докато се шофира и важни съвети за безопасността на децата в превозните средства. Организаторите бяха поставили безопасността и като акцент при оценката на екипажите като се следеше дали всеки водач и пътник е поставил обезопасителния си колан. Задължително пилотите трябваше да имат и навигатор, за да няма никакво разсейване докато шофират.

Състезанието се проведе в дните 22 – 23 август 2020 г. и бе организирано от Автомобилен ретро клуб „Авангард“.