На 15 ноември 2020 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През тази година организаторите от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) и Световната здравна организация поставят акцент на тези, които първи реагират на сигналите за инциденти. Научете повече за работата на Пътна полиция.

 

Пътните полицаи – първи се отзовават на произшествието и последни го напускатПътните полицаи почти винаги са първите, които пристигат на място при сигнал за инцидент на пътя. Още като слязат от автомобила си, те трябва да направят снимки на произшествието. Действията отнемат секунди, но е наложително всичко да се заснеме веднага, защото в следващите минути адреналинът и всичко, което се случва (в това число и разрязване на автомобилите), може да остави на заден план първото впечатление. А първоначалното състояние на местопроизшествието е изключително важно, за да могат експертите да установят причините за инцидента.

Всеки пътен полицай преминава обучение как да окаже долекарска помощ на пострадал. Именно поради факта, че те са първи на мястото от инцидента, от бързината и прецизността на действията им често зависи човешки живот. Веднага след като са направили заснемане на произшествието (което отнема няколко секунди), те проверяват състоянието на пострадалите и установяват контакт с тях, ако са в съзнание. Ранените трябва да се местят изключително внимателно, защото редица травми могат да се усложнят, дори от изваждането на човек от автомобил. Пътният полицай преценява състоянието на пострадалите и осведомява своевременно екипите на Спешна помощ.

Пътните полицаи – първи се отзовават на произшествието и последни го напускатСлед като установят състоянието на ранените, преценят риска за тях от оставане в превозното средство и предприемат действия за оказване на долекарска помощ (ако тя е наложителна), пътните полицаи трябва да обезопасят местопроизшествието. Ако това не бъде направено максимално бързо, има риск да възникне втори инцидент, защото участниците в движението не очакват пътното платно да бъде блокирано.

В случай че произшествието е тежко, останалите екипи от спасителната верига също се отзовават на място. „Пожарна безопасност и защита на населението“ изважда пострадалите от превозното средство под наблюдение на медицинско лице от Спешна помощ или чрез координация по радиостанция. Автомобилите се разрязват, ако вратите са блокирали следствие на инцидента, а пострадалите се откарват до най-близкото лечебно заведение.

Инцидент, при който има пострадали, задължително трябва да бъде обследван от следователи – при всички пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени се образува досъдебно производство. Пътните полицаи остават на място, за да гарантират запазване състоянието на местопроизшествието и безопасността на останалите участници в движението. Ако е необходимо, съвместно с Националния център за безопасност на движението по пътищата и Агенция „Пътна инфраструктура“, се осигуряват алтернативни маршрути за пътуващите по направлението превозни средства.

Огледът и спасителните действия често продължават часове, а при особено тежки инциденти с голям брой загинали лица – по повече от 12 часа. Пътните полицаи остават на място докато всички действия не приключат, превозните средства не бъдат отстранени от платното за движение и то не бъде почистено.Пътните полицаи – първи се отзовават на произшествието и последни го напускат

Замислете се следващият път, когато видите полицай на пътя – той е там при всякакви климатични условия, през деня и през нощта. Той следи за спазване на реда на пътя, може да налага санкции, но и реагира на сигналите за тежки пътнотранспортни произшествия. Униформеният, който днес е развалил денят Ви с налагането на санкция на пътя, може да е този, който спасява Вашия живот, ако попаднете в инцидент. Не го забравяйте!

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия: Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).

Пътните полицаи – първи се отзовават на произшествието и последни го напускат

 

Пътните полицаи – първи се отзовават на произшествието и последни го напускат