С повече от 2000 бр. са намалели пътнотранспортните произшествия в София през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г. По данни на СДВР за периода януари – септември са настъпили общо 6 014 пътни инциденти при 8081 през предходната година. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. В него участие взеха заместник-областният управител Живка Такева-Първанова, заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, заместник-кметът на Столична община Кристиян Кръстев, представители на ангажираните институции и др.

От доклада на Пътна полиция стана ясно, че леките пътнотранспортни произшествия са 5532 (при регистрирани 7519 през 2019 г.), а тези с пострадали – 482 (при настъпили 562 през миналата година). От Столична община допълниха, че през месеците на извънредното положение е имало намаление на трафика, но към момента той не само се е върнал на миналогодишните нива, но и ги е надхвърлил с близо 20%. По най-натоварените столични кръстовища преминават по около 100 хил. превозни средства на денонощие.

„Основен фокус трябва да бъде оптимизация на всички сили и средства, които имаме на територията на столицата. Заедно с това е необходимо подобряване и обединяване на събираните данни от всяка институция за целите на общ, качествен анализ, който да послужи за ефективна превенция“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ е важно да се извършва и детайлен анализ на всяка мярка още на ниво планиране. „София не може да бъде сравнявана с никое друго населено място в страната, нито по интензивност на трафика, нито по сложност на проблемите, но всичко това трябва да ни мотивира да търсим най-добрите и ефективни решения“, каза още заместник-председателят на държавната агенция.

Анализът на травматизма показва, че близо 15% от всички фатални инциденти с пешеходци през 2020 г. са настъпили на територията на София – град. В тази връзка бяха обсъдени мерки за много по-стриктен контрол на пресичащите на нерегламентирани места граждани и разяснителни кампании, с които хората да осъзнаят последиците от своето поведение. Поставят се и километри с ограничителни прегради, които да възпрепятстват пресичането на опасни места, но те са постоянен обект на вандализъм. Екипите на Столична община ежедневно работят за тяхна подмяна, което възпрепятства и по-бързото обезопасяване на нови кръстовища и участъци.

Всяко тежко произшествие се посещава на място от екип на Столична община като се планират и предприемат мерки за повишаване на безопасността. Това стана ясно от докладът на местната власт. Създадено е и обособено звено за пътна безопасност, като всеки инфраструктурен проект преминава през него на предварителен контрол. Те са извършили и повече от 60 проверки по сигнали от началото на годината, като са предприети мерки за отстраняване на проблемите. По данни на Столична община само през 2020 г. още 100 пешеходни пътеки са били допълнително осветени. Работи се и по разширяване на възможностите за използване на материалите от техническите средства на общината (камери и др.) за констатиране на нарушения, които да постъпват директно в Пътна полиция за последващи действия.

Изградената система за управление на трафика в София значително е подобрила времето за пристигане на адрес на екипите на Спешна помощ, отчетоха от ЦСМП. Основен проблем остава недостатъчният брой екипи на територията на столицата. От началото на годината те са реагирали на 1516 сигнала за пострадали при пътнотранспортни произшествия. От докладите на институциите стана ясно още, че на около 50 училища са изградени или са в процес на изграждане площадки за обучение по безопасност на движението, а екипите на Регионалната здравна инспекция работят по превенция употребата на алкохол и наркотични вещества в гимназиалните класове.

Пожарна безопасност и защита на населението подпомагат Пътна полиция в пикови часове на вход и изход на града. По този начин се оптимизира времето за реакция при възникване на инцидент. Техните екипи са реагирали на 89 произшествия на пътя от началото на годината, като на част от тях се е наложило да бъдат разрязвани автомобили за изваждане на пострадали. Отчетена бе и бързината на реакция при гасене на пожари в близост до пътното движение, тъй като задимяването и намалената видимост са предпоставки за възникване на ПТП.