Какво е разсеяно шофиране?

Разсеяното шофиране е управлението на моторно превозно средство, докато правите нещо друго, което отклонява вниманието Ви. Говорене или изпращане на текстови съобщения на телефона, хранене или пиене, смяна на радиостанцията, настройване на навигационната система, дори разговори с хора в автомобила – всичко това са неща, които отклоняват вниманието и които могат да бъдат причина за възникване на пътнотранспортно произшествие.

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!Специалистите разделят разсейването на ментално (когато мозъкът ни е зает с нещо друго, а не е изцяло съсредоточен върху това, което правим), физическо (когато например двете ни ръце не са на волана, а с едната от тях натискаме копчета на радиото или др.), визуално (когато например си отместим погледа от пътя, за да използваме навигацията) и слухово (когато например разговаряме по телефона или дори водим разговор с друг пасажер). Едно от най-опасните неща при шофиране е използването на мобилен телефон. В случай че говорим по него без устройство за свободни ръце (hands-free), разсейването е едновременно и физическо (ръката ни е заета да държи телефона), и ментално – мислите ни са насочени към тема и човека, с когото говорим, и слухово, вместо да са фокусирани на пътя.

Предвидени наказания по Закона за движението по пътищата
Административнонаказателна отговорност
Водач, който използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му. Съгласно чл. 183, ал. 4, т. 6 от Закона за движението по пътищата се наказва с глоба в размер на 50 лв. и се отнемат 6 контролни точки.

 

Бъдете отговорни – най-важен е самоконтролът. С Вашето поведение Вие застрашавате на първо място себе си, но заедно с това както пътниците в превозното средство, така и останалите участници в движението. Не го правете!

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!

Чат и мат

Най-вероятно единственото по-опасно нещо е писането и/или четенето на текстови съобщения, докато се шофира. Смъртоносна практика, която все по-често може да бъде забелязана по пътищата.

Изпращането или четенето на съобщения откъсва погледа на водачите от пътя за около 5 секунди. Ако шофирате със средна скорост от 80 км в час, изминавате приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи.

Замислете се! Колко неща могат да се случат за толкова време?!

Аз съм достатъчно добър водач и мога да преценя риска

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!Никой никога не е способен да предвиди кога ще попадне в пътнотранспортно произшествие. Може да прочетете и изпратите хиляди съобщения и да не предизвикате ПТП. Веднъж да отклоните погледа си за няколко секунди и пред колата Ви може да изскочи дете. Склонни ли сте да поемете този риск?

Много хора смятат, че поради динамичния начин на живот с времето се научават да съчетават много неща с шофирането. Те с гордост разказват как едновременно пишат и говорят по телефона си, закусват или пият сутрешното си кафе в автомобила и шофират. Истината е, че те не развиват допълнителни умения, а само стават по-самоуверени с времето и по-склонни да поемат повече рискове. Рискове, за които не са готови и които водят до необратими последствия. Натовареното ежедневие кара някои хора да възприемат шофирането като нещо рутинно или досадно, поради което често пренебрегват основната задача на водача – да бъде концентриран и да не се разсейва.

Подобни „дребни прегрешения“ завършват фатално всяка година за стотици хора. Част от тях губят живота си или причиняват чужда смърт със своето поведение. Хиляди хора остават осакатени.

 

Само за последните 5 години пътнотранспортните произшествия с едно превозно средство (т.нар. самокатастрофирали) със загинали и ранени в България са повече от 68 хиляди!

Много от хората, попаднали в тях, са жертва на разсейването! В тази статистика не са включени хилядите други пътни инциденти, при които заради отклонено внимание се е стигнало до удар между две превозни средства, на пешеходец или друго. Едно от най-опасните неща е поради отклонен поглед на шофьора автомобилът да напусне платното за движение и да предизвика челен удар с друго МПС. Много такива инциденти възникват именно заради използването на мобилни телефони, а последствията са фатални.

За период от пет години в България 220 човека са загубили живота си, а повече от 4 500 са били ранени, защото водачи са отнели предимството им на пешеходци на обозначени места (пешеходни светофари, пешеходни пътеки, тротоари и др.). Колко от тях са се разсеяли?

 

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!Разсейването може да е фатално не само, когато шофираме, но и когато сме пешеходци. Много хора подценяват факта, че те са участници в движението независимо дали се движат пеша, с велосипед или с алтернативно превозно средство. В тези ситуации също важи опасността от четирите вида разсейване (ментално, физическо, визуално и слухово). Много важно е да се осъзнае, че използването на слушалки напълно блокира слуха. Ако допълнително с това погледът е в екрана на мобилния телефон, а умът е зает с това, което прави човекът (пише; чете; говори); той не възприема околната среда и опасностите, които могат да възникнат.

 

Когато пресичаш не е достатъчно да се огледаш. Мобилният телефон трябва да остане изключен от момента, в който стъпиш на пътното платно докато не стигнеш отсрещния тротоар. На улицата всичко се случва бързо, бъди концентриран!

 

 

Включи самолетния режим

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!Има само едно ефективно средство срещу разсеяното шофиране – да елиминираме от съзнанието си всичко странично и да не правим нищо, което отклонява вниманието ни. Шофирането е сложна и по своята същност опасна дейност. Фактът, че я практикуваме ежедневно ни прави склонни да я подценяваме.

Обикновено първата фаза е водачът да провери съобщенията на телефона си, докато чака на светофар. След това може да си каже, че при ниска скорост в града не е толкова опасно да погледне за няколко секунди телефона си. Такъв водач скоро ще бъде склонен да чати, докато шофира по магистралата. Това може да бъде сравнено с управление на автомобил със затворени очи.

 

Можете ли да тичате със затворени очи, без да паднете?
Защо тогава се опитвате да шофирате, без да гледате пътя?

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!Изпращането на текстови съобщения при шофиране увеличава до 400% времето, през което погледът на водача НЕ Е на пътя. Изследвания показват, че са достатъчни едва 3 секунди отклонено внимание, за да предизвикате катастрофа.

Когато пътуваме в самолет, ние включваме „самолетен режим“ на телефона си, защото мерките за безопасност го изискват. Наложете си да взимате същите мерки за безопасност, когато шофирате. Защото никое съобщение не заслужава да застрашите своя живот и този на останалите участници в движението.

 

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!

Пиши, когато стигнеш!

 

Разсеяно шофиране: пиши, когато стигнеш!