Иво Гьошков от гр. Русе спечели седмото поред издание на състезанието по пътна безопасност “Най – добър млад шофьор на България”, което тази година се състоя в гр. Стара Загора. Втори се класира Станислав Ерменков от София, а трети Цветомир Стефанов от Чипровци, който участва за втори път. Състезанието се провежда от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и има за цел подобряване уменията и знания сред младите водачи на моторни превозни средства до 26 годишна възраст.

Общо 20 младежи от цялата страна, които преминаха успешно първата част – онлайн тест и покриваха изискванията да са на възраст до 26 години, да имат свидетелство за управление на МПС не повече от 5 год. и да нямат нарушения на Закона за движение по пътищата, показаха уменията си на специално изградения полигон в парк “Артилерийски” в града под липите. Отделните елементи включваха:

  • майсторско управление на автомобил със запазване на баланс на топка върху предния капак;
  • прецизно преминаване в коловози;
  • реакция при ПТП – оценявана от експертите от ДА “Безопасност на движението по пътищата”;
  • решаване на тест по ЗДвП;
  • оказване на Първа долекарска помощ – оценявано от Български Червен кръст.

Състезанието откри председателят на СБА – инж. Емил Панчев, заедно с гл. секретар на община Стара Загора, г-н Николай Диков, Бойко Рановски от ДАБДП, д-р Надежда Тодоровска от БЧК, от ГДНП “Пътна  полиция” – гл. инспектор Йордан Милушев и полицейски инспектор Борислав Живкичов, както и Калоян Станчев – председател на Автомобилна федерация на България.

Класираните на първо и второ място ще имат възможността да представят България на Европейското състезание, което тази година ще се проведе в гр. Нивел, Белгия.

Председателят на СБА – инж. Емил Панчев, връчи и медали и купи на победителите, като им напомни, че сега те трябва да бъдат посланници на пътната безопасност и да дават пример с поведението си на пътя.