Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. Затова призоваваме шофьорите да подготвят автомобила за зимата, както и да намалят скоростта и да увеличат дистанцията при неблагоприятни метеорологични условия. Това каза Росен Рапчев по време на медиен брифинг за старт на традиционната „Акция Зима“. В събитието взеха участие инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти, комисар Калоян Драганов, началник на отдел Пътна полиция, и Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския червен кръст.

„Гумите са изключително важни за зимата. Пътните условия през този сезон се променят за кратко време, затова бъдете предварително подготвени и вземете всички мерки навреме“, допълни Росен Рапчев. Той акцентира и към пешеходците, като ги призова да бъдат още по-внимателни в следващите месеци. „През този сезон се стъмва много по-рано, а неблагоприятните метеорологични условия удължават спирачния път на превозните средства. Затова пресичайте с повишено внимание и само на определените за това места“, каза експертът от ДАБДП. По думите му поставен светлоотразителен елемент на дрехите на пешеходците и избягване на тъмното облекло повишават в пъти видимостта им на пътя.

Акцията стартира от 1 ноември (понеделник). В рамките на кампанията всички шофьори, независимо от това дали са членове на СБА или не, могат да се възползват от безплатна проверка на подготвеността на автомобила си за зимния сезон в техническите центрове на СБА, обясни инж. Емил Панчев. Проверката включва безплатна проверка и реглаж на фарове в допълнение с консултации за чистачки, грайфери, течности.

Акцията ще бъде разделена на три етапа – първата седмица е насочена към водачите на пътни превозни средствата, втората към безопасността на пешеходците и третата към поведението на водачите и състоянието на превозните средства, което трябва да е съобразено със зимните условия. Това допълни комисар Калоян Драганов, началник на отдел Пътна полиция. Той подчерта, че автомобилите трябва да бъдат изправни и готови за зимата, а неизправните автомобили ще бъдат спирани от движение.

И тази година организаторите на кампанията подготвиха над 500 000 листовки със съвети за безопасно пътуване през зимния сезон, които ще се разпространяват от екипите на СБА, МВР и БЧК.

Стартира „Акция Зима 2021“